Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου την περασμένη Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη για τους «Διαλόγους», που οργ...
Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου την περασμένη Κυριακή στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη για τους «Διαλόγους», που οργάνωσαν οι atenistas. |
Με την πεποίθηση ότι γεννήθηκε ένας νέος αθηναϊκός θεσμός, έφυγαν χιλιάδες Αθηναίοι το βράδυ της Κυριακής από το Λύκειον του Αριστοτέλους.
Ο αχανής αρχαιολογικός χώρος της οδού Ρηγίλλης υποδεχόταν από το απόγευμα (4 μ.μ.) έως το βράδυ (8 μ.μ.) Αθηναίους που έσπευδαν να ανακαλύψουν τον χώρο στην καρδιά της Αθήνας με δέλεαρ την πρόταση των atenistas: τους Διαλόγους, δημόσιες, δηλαδή, εναλλάξ ομιλίες κατά το πρότυπο της αρχαίας αγοράς με θέματα σύγχρονα ή ιστορικά. Αδιάλειπτη η ροή του κόσμου, στα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία των ομιλιών στην περιφερειακή ζώνη του αρχαιολογικού χώρου.
Υπήρχε ατμόσφαιρα γιορτής αλλά και περιέργειας, πνευματικής έξαψης και κυρίως χαράς, ίσως και ευγνωμοσύνης, γι’ αυτό το δώρο στην καρδιά της Αθήνας (η είσοδος ήταν δωρεάν). Παρότι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος σε λειτουργία εδώ και καιρό, πολλοί Αθηναίοι ανακάλυψαν το Λύκειον του Αριστοτέλους μόλις χθες. Οκτώ οι ομιλητές, με ποικιλία θεμάτων και επαγγελματικής εμπειρίας: Νίκος Βατόπουλος, Λευτέρης Σκιαδάς, Φίλιππος Κουτσαφτής, Κώστας Πασχαλίδης, Νίκος Σιδέρης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Θωμάς Δοξιάδης και Τεύκρος Μιχαηλίδης. Ο κόσμος καθόταν ή στεκόταν όρθιος με υπομονή, καθώς το πλήθος ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου. Οργανωτικά δεν σημειώθηκε η παραμικρή παρατυπία και ορισμένοι είπαν ότι γεννήθηκε ένα νέου τύπoυ TEDx Academy.
Η ανασκαφή της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έφερε στο φως την παλαίστρα του Λυκείου το 1996 στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών στο οικόπεδο εμβαδού έντεκα στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στο Ιδρυμα Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή για την ανέγερση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Είναι εντυπωσιακό ότι ο αρχαιολογικός χώρος που νοητά συνδέεται με τους υπό διαμόρφωση κήπους του παρακείμενου Βυζαντινού Μουσείου προσφέρει στην πόλη μια μεγάλη νησίδα ελεύθερης γης με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον.
Η αφήγηση για την ιστορία του χώρου από τους αρχαιολόγους είναι συναρπαστική και πολλοί από τους επισκέπτες το βράδυ της Κυριακής ακολούθησαν τις δύο σύντομες αρχαιολογικές ξεναγήσεις στα ενδιάμεσα των ομιλιών. Ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια προκάλεσε και η φύτευση. Η αίσθηση του πάρκου ενισχύεται από την προσεκτική και επιλεκτική φύτευση με φυτά που απαντώνταν στην Αττική και στην αρχαιότητα και που θα μπορούσε όλα να τα είχε αναφέρει ο Θεόφραστος. Το Λύκειον είχε ανοίξει και το καλοκαίρι για να φιλοξενήσει τον «Ρήσο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια