Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο χριστιανικό μνημείο στο Ιράκ κατέστρεψε το Ι.Κ.

Μοναστήρι του 11ου αιώνα στη Μοσούλη, σε φωτογραφίες από δορυφόρο. Αριστερά όπως ήταν έως το 2014 και δεξιά όπως είναι σήμερα, μετά την...


Αρχαίο χριστιανικό μνημείο στο Ιράκ κατέστρεψε το Ι.Κ.
Μοναστήρι του 11ου αιώνα στη Μοσούλη, σε φωτογραφίες από δορυφόρο. Αριστερά όπως ήταν έως το 2014 και δεξιά όπως είναι σήμερα, μετά την ισοπέδωσή του από τους τζιχαντιστές.
Ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία στο Ιράκ, το μοναστήρι του προφήτη Ηλία στα περίχωρα της Μοσούλης, κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος το 2014, όπως αποδεικνύεται από τη δημοσίευση δορυφορικών φωτογραφιών. Το μοναστήρι ήταν ερειπωμένο, αλλά χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ως τόπος λατρείας Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στο Ιράκ.

Το μοναστήρι, γνωστό ως Ντάιρ Μαρ Ελία, ανεγέρθηκε πριν από 1.400 χρόνια και ήταν ένα από τα ιστορικά μνημεία της χριστιανικής κληρονομιάς του Ιράκ. Η ουαχαβιτική, μηδενιστική αντίληψη των τζιχαντιστών για τον κόσμο προϋποθέτει τη διαγραφή κάθε ίχνους πολιτισμού που προϋπήρχε του Ισλάμ, καθώς και την εξάλειψη των ισλαμικών μνημείων που δεν συμφωνούν με τη δική τους εκδοχή της θρησκείας. Με το πρωτόγονο αυτό σκεπτικό έχουν ήδη καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους στη Νινευή και το Νιμρούντ στο Ιράκ, καθώς και τον τάφο του Ιωνά, που επίσης βρίσκεται στο Ιράκ. Επίσης, έχουν ανατινάξει μεγάλο μέρος της Παλμύρας στη Συρία, καθώς και πρωτο-ισλαμικούς χώρους λατρείας, όπως τους τάφους του Γιάχια ιμπν αλ-Κασίμ και Ιμπν Χασάν Αούν αλ Ντιν στη Μοσούλη.

Επί Σαντάμ Χουσεΐν, το μοναστήρι του προφήτη Ηλία βρισκόταν στο εσωτερικό στρατιωτικής βάσης και έτσι ήταν απρόσιτο για τους περισσότερους Ιρακινούς. Κατά την αμερικανική εισβολή, το 2003, υπέστη ζημιές ο εξωτερικός τοίχος του μοναστηριού, ενώ το παρεκκλήσιο του 11ου αιώνα έμεινε όπως ήταν. Επί οκτώ χρόνια, ώς το 2011, η μονή βρισκόταν στον περίβολο της αμερικανικής βάσης που χρησίμευε ως αρχηγείο της αμερικανικής διοίκησης Βορείου Ιράκ, ενώ το αμερικανικό Μηχανικό είχε τοποθετήσει στέγαστρο πάνω από τμήματα της μονής, εν αναμονή μελλοντικής επισκευής. Η Μοσούλη και η γύρω περιοχή έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις αρχές του καλοκαιριού του 2014.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατέγραψε χθες συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη βασική δύναμη κρούσης εναντίον των τζιχαντιστών, τους Κούρδους πεσμεργκά. «Δυνάμεις της κουρδικής τοπικής κυβέρνησης φαίνεται να ηγούνται συντονισμένης εκστρατείας εκδίωξης αραβικών πληθυσμών, με καταστροφή ολόκληρων χωριών στις περιοχές που έχουν ανακαταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος στο Βόρειο Ιράκ», ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας – σε μια υπενθύμιση ότι η τρέχουσα διαμάχη εγγράφεται πάνω στην ιστορική διαμάχη Κούρδων και Αράβων για τον έλεγχο της πετρελαιοφόρου περιοχής της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Χθες συναντήθηκαν στο Παρίσι οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα συντριβούν τα «κέντρα εξουσίας» του ΙSIS. Οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι σε τρεις εβδομάδες θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος 26 χωρών που πολεμούν κατά του ΙSIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια