Με αφορμή τη μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τα μαγειρικά σκεύη του Αιγαίου (1700-1950) ως επίμετρο στον αρχαιολογικό τόμο “Cera...
Με αφορμή τη μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τα μαγειρικά σκεύη του Αιγαίου (1700-1950) ως επίμετρο στον αρχαιολογικό τόμο “Ceramics, Cuisine and Culture” (Οξφόρδη 2015), o Γιώργος Κυριακόπουλος πραγματοποιεί διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Τετάρτη 13 Απριλίου και ώρα 19:00.
Πρόκειται για μία έντονα εικονογραφημένη περιήγηση στον κόσμο των σπιτιών και κατοικιών του Αιγαίου (τόσο του νησιωτικού όσο και των ηπειρωτικών ακτών του), στα μαγειρεία και τους φούρνους τους, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται τα κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτά. Η έμφαση θα δοθεί στα μαγειρικά κεραμικά σκεύη, όπου μέσα από εκτενή παραδείγματα σχετικά με την φόρμα, τις χρήσεις, τα ονόματα και τις τοπικές συνήθειες, θα επιχειρηθεί να συνταχθεί μία τυπολογία αυτών των σκευών. Τέλος θα γίνει μία σύντομη εξιστόρηση του φαινομένου των Σιφνιών τσουκαλάδων, που έμελλαν να συνδέσουν το όνομά τους περισσότερο από όλους με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη του Αιγαίου τους τελευταίους τρείς αιώνες.
Λίγα λόγια για τον εισηγητή
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά ως στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία 42 χρόνια συλλέγει και ερευνά νεώτερα ελληνικά κεραμικά. Η συλλογή του αριθμεί 3.900 αντικείμενα, 7.000 όστρακα, μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων και μαρτυριών, ένα εν εξελίξει αρχείο ονοματολογίας των χρηστικών κεραμικών σκευών, καθώς και περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες από αγγειοπλαστεία (εν λειτουργία ή ερειπωμένα). Το φωτογραφικό αρχείο του περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από ερειπωμένα σπίτια και τα μαγειρεία τους σε όλη την Ελλάδα. Η αντιπροσωπευτικότητα της συλλογής, γεωγραφικά και ειδολογικά, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες του είδους της.
Τα τελευταία 6 χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα ενημέρωσης και δημοσίευσης. Με εξειδικευμένες διαλέξεις (Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Σύνδεσμος Φίλων Αρχείου Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Σύλλογος Κυπρίων Αρχαιολόγων, Πρωτοβουλία Μουσείου Κεραμικής Σίφνου, Ίδρυμα Κατακουζηνού κλπ) ή συμμετοχή σε σχετικές ημερίδες (Πανεπιστήμια Άμστερνταμ και Αιγαίου) επιχειρεί να προσεγγίσει τόσο το γενικό κοινό όσο και τους αρχαιολόγους, με σκοπό αφ’ ενός την ανάδειξη της σημασίας της νεώτερης αγγειοπλαστικής τέχνης της Ελλάδας και αφ’ ετέρου την κάλυψη του εκπαιδευτικού κενού των νεώτερων γενεών αρχαιολόγων, οι οποίοι δεν έχουν πιά την τύχη να αντλήσουν σχετικά συμπεράσματα από μία τέχνη που μέχρι πρότινος ήταν ακόμη ζωντανή και που πλέον, μετά από 60 αιώνες συνεχούς παρουσίας, απειλείται με ολοσχερή αφανισμό. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι επίσης ο ιδρυτής και διαχειριστής της διαδικτυακής Ομάδας Potters and Pottery of Greece στο Facebook, όπου μέσα από ποικίλες αναρτήσεις με θέμα την νεώτερη ελληνική λαϊκή αγγειοπλαστική, γίνεται ανταλλαγή απόψεων και φωτογραφικού υλικού μεταξύ των 2.000 ενεργών μελών της.
| Η είσοδος για φοιτητές αρχαιολογικών σχολών και αρχαιολόγους είναι ελεύθερη με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας και αρχαιολογικής κάρτας |
Η τελική κράτηση της θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων έως και 2 ημέρες πριν την έναρξη της διάλεξης.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης, τηλεφωνικά: 210 7228321-3 (εσωτ. 150, 116) ή ηλεκτρονικά: lectures@cycladic.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια