Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Tuesday, May 6

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Μυστήριο γύρω από την κλοπή χάλκινου σταθμίου


Μυστήριο γύρω από την κλοπή χάλκινου σταθμίου

Χάλκινο σταθμίο «έκανε φτερά» εδώ και έναν χρόνο από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, αλλά το γεγονός ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Το χάλκινο αντικείμενο μικροτεχνίας είναι ένα βαρίδιο (μονάδα μέτρησης) που χρησιμοποιούνταν για μετρήσεις από τους Βυζαντινούς και εξετίθετο σε προθήκη στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου, εκεί όπου υπάρχει η θεματική ενότητα «Όψεις Παλαιοχριστιανικής πόλης και κατοικίας». Η κλοπή έγινε το διάστημα 5-6 Ιουνίου 2015, όταν το Μουσείο ήταν ανοιχτό για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» και γίνονταν δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του μουσείου και πλήθος εκδηλώσεων στους υπαίθριους χώρους του.

Καίτοι τα αρχαία που παρουσιάζονται σε αυτές τις «ημι-ανοιχτές» βιτρίνες του μουσείου είναι ευτελούς εμπορικής αξίας το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν νοείται μουσείο που να χάνει –προφανώς δια κλοπής– οποιοδήποτε έκθεμά του, καθώς η αρχαιολογική αξία όλων είναι ανεκτίμητη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», κάποιος ή κάποιοι αποκόλλησαν από την προθήκη το χάλκινο σταθμίο και το πήραν μαζί τους, ενώ οι υπεύθυνοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κάνουν λόγο για «απώλεια και όχι για κλοπή» και επισημαίνουν ότι δεν είναι εύκολο να πουληθεί γιατί είναι καταγεγραμμένο ως έκθεμα μουσείου, συμπληρώνοντας ότι η αξία του δεν ξεπερνά τα 50-70€.

Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι «τα συστήματα ασφάλειας του Μουσείου είναι από τα πλέον εξελιγμένα και ενισχύονται συνεχώς».

Ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά αφενός το ότι δεν έγινε γνωστό ένα τέτοιο γεγονός, αφετέρου το γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη πειθαρχική έρευνα. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα αντικείμενο μικροτεχνίας, από αυτά που είναι πολύ συνηθισμένα στον ελλαδικό χώρο και η οικονομική του αξία είναι μικρή, προκαλεί απορία το ότι κρατήθηκε κρυφή η απώλειά του. Η διευθύντρια του Μουσείου, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα απόρρητο και εμπιστευτικό θέμα για το οποίο έχει ενημερωθεί το υπουργείο», αρνήθηκε ωστόσο να πει οτιδήποτε άλλο.

Για την περίεργη αυτή κλοπή έχει ενημερωθεί και η αστυνομία, ούτε όμως από εκεί υπάρχει κάτι νεότερο, παρότι κλήθηκαν για κατάθεση 9 υπάλληλοι που είχαν υπηρεσία το επίμαχο διάστημα. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι σοβαρό. Ένα χρόνο μετά, γιατί το υπουργείο δεν έχει καταλήξει ακόμα ως προς το περιστατικό; Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις της διευθύντριας του Μουσείου, Αγαθονίκης Τσιλιπάκου, και της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων, Έλενας Κόρκα, η εκκρεμότητα δεν έχει διευθετηθεί. Η μεν πρώτη λέει στην εφημερίδα πως δεν πρόκειται για κλοπή, πως όλα αυτά είναι «υπηρεσιακά ζητήματα» και πως «η υπόθεση βρίσκεται στο υπουργείο». Η δε κ. Κόρκα «δεν μπορεί να πάρει θέση καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες και συγκεκριμένοι δίοδοι, και για λόγους σοβαρότητας είναι πρόωρο να μιλήσουμε τώρα για το θέμα».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της δεύτερης αίθουσας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζεται ο ρόλος της πόλης ως οικιστικό σύνολο, με τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, το εμπόριο, τα εργαστήρια, την κατοικία με τον εξοπλισμό της, τα είδη ένδυσης και καλλωπισμού.

Πόσος καιρός πρέπει άραγε να περάσει ώστε να πληροφορηθούμε επισήμως εάν εκλάπη ή χάθηκε, ποιος φταίει και το κυριότερο τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου;


Πηγή: Έθνος , Α. Καρατάσου, Liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια

Θεσσαλονίκη: Το αρχαιολογικό μυστήριο που ανακαλύφθηκε το 19...

«Αρχαιολογία και Τέχνες»: τεύχος 147

Γίτανα. Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα για το πολιτικό...

Ρωμαϊκός δρόμος και χάλκινος πάνθηρας βρέθηκε στην Ελβετία

«Ξαναγεννιέται» το κάστρο της Μυτιλήνης: Σε εξέλιξη έργα ανα...

Η Πομπηία ξαναζεί την τελευταία της μέρα: Η Οικία του Φρίξου...

Τα μυστικά του μυκηναϊκού χρυσού στη Θεσσαλία: Μια μελέτη απ...

ΥΠΠΟ: Αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικο...

Βενέδικτος Θ΄: Ο Πάπας «nepo baby» που ξεπούλησε τον θρόνο τ...

Ρωμαϊκά καλλυντικά σε ιδιαίτερη συσκευασία