Ένα ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ένας δίδυμος ναός, δύο βωμοί και ένας εκτεταμένος «αποθέτης» με πολύτ...
Ένα ασύλητο ιερό των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ένας δίδυμος ναός, δύο βωμοί και ένας εκτεταμένος «αποθέτης» με πολύτιμα αφιερώματα είναι μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα της ανασκαφής που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θέση Βρυόκαστρο της Κύθνου, που άρχισε το 2002 και συνεχίζεται έως σήμερα. Η θέση ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Κύθνου η οποία κατοικήθηκε από τον 10o αι. π.Χ. έως και τον 6o-7o αι. μ.Χ.
Στις ανασκαφικές έρευνες περιλαμβάνεται ένα μνημειακό ανάλημμα δυτικά του ιερού και λίγο χαμηλότερα ένα δημόσιο κτήριο της κλασικής-ελληνιστικής περιόδου.
Με τη συνεργασία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε παράλληλα υποβρύχια έρευνα και ανασκαφή στον όρμο του Μανδρακίου, το αρχαίο λιμάνι του Βρυόκαστρου, όπου αποτυπώθηκαν ολόκληρη η λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν στην ακτή και στον πυθμένα της θάλασσας.
Ένα από αυτά ταυτίζεται πιθανά με τμήμα του καταβυθισμένου παράκτιου οχυρωματικού τείχους, η ανασκαφή του οποίου έφερε στο φως σημαντικά μαρμάρινα γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου.
Κατά τις επιφανειακές έρευνες από την ευρύτερη περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου συλλέχθηκαν θραύσματα από πέντε ενεπίγραφες στήλες.
Από την ίδια περιοχή προέρχεται το κάτω τμήμα μικρής μαρμάρινης ανάγλυφης ταφικής στήλης της ελληνιστικής εποχής που εικονίζει παιδική μορφή η οποία με το δεξί χέρι κρατά τσαμπί από σταφύλια και μεγάλο θραύσμα μαρμάρινης σαρκοφάγου ρωμαϊκών χρόνων με ωραία φυτική διακόσμηση.
Η ανασκαφή της Κύθνου πραγματοποιείται από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία και την εποπτεία της ΚΑ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν. Την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ εκπροσώπησε έως το 2011 η αρχαιολόγος Βασιλική Γιαννούλη και από το 2012 έως σήμερα η αρχαιολόγος Δώρα Παπαγγελοπούλου. Διευθυντής της υποβρύχιας ανασκαφής από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ είναι ο δρ Δημήτρης Κουρκουμέλης.
Πηγή: Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια