Ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του σε ανθρώπους και αγαθά. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε μουσεία, εκκλη...
Ο πρόσφατος σεισμός στην Ιταλία άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του σε ανθρώπους και αγαθά. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε μουσεία, εκκλησίες, αγάλματα. Άγνωστο το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των μνημείων.
Ο Μιχαήλ Άγγελος ακόμα βρίσκεται ακλόνητος στη βάση του στην Galleria Dell´Accademia της Φλωρεντίας. Για πόσο καιρό όμως ακόμα διερωτώνται οι ειδικοί. Πριν από δυο χρόνια, όταν μια σειρά από σεισμούς συγκλόνισε την Φλωρεντία, οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Το αριστούργημα της Αναγέννησης απειλείται. Οι μικρορωγμές κινδυνεύουν να το διαλύσουν. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι υποσχέθηκε 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση του γλυπτού. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα.
Ιστορικοί τέχνης όπως η Σετσίλια Χόλμπεργκ παραπονούνται μιλώντας στην Deutsche Welle πως τα σχέδια αποκατάστασης είναι πεπαλαιωμένα. Και δεν είναι μόνο τα αγάλματα που κινδυνεύουν. «Αν καταρρεύσουν τα διπλανά κτήρια δεν ωφελεί σε τίποτα η αποκατάσταση του Δαβίδ» δηλώνει η ιστορικός τέχνης.
Ειδικοί από τον χώρο του πολιτισμού, αρχιτέκτονες και συντηρητές έργων τέχνης εκτιμούν ότι περίπου 290 ιστορικά κτήρια που βρίσκονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πρόσφατο σεισμό στο Αματρίτσε κινδυνεύουν με κατάρρευση ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 50 από αυτά έχουν υποστεί μάλιστα εξαιρετικά σοβαρές ζημίες. Στο Αματρίτσε επλήγη η Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου από τον 14ο αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες μπαρόκ.
Εκκλησίες στο έλεος του Θεού
Επιπλέον στο Αματρίτσε το δημοτικό μουσείο σχεδόν καταστράφηκε. Στην κοντινή Αρχάτα κινδυνεύει η μεσαιωνική εκκλησία της Σαντίσιμα Ανουντσιάτα να καταρρεύσει. Εκεί βρίσκεται μια ξύλινη Σταύρωση του 13ου αιώνα, η οποία θεωρείται από τα πιο σημαντικά κειμήλια της περιοχής. Από κατάρρευση κινδυνεύει ακόμα η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Πρόκειται για μια κατασκευή του 4ου αιώνα και για μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της Ιταλίας.
Το κόστος των ζημιών από το σεισμό δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί. Ακόμα πιο ασαφές είναι από πού θα προέλθουν τα χρήματα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση. Η ιταλική κυβέρνηση διαθέτει μόλις το 1% του δημόσιου προϋπολογισμού στον πολιτισμό και το αρμόδιο υπουργείο θεωρείται το «φτωχότερο» όλων.
Για το λόγο αυτό ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στους ιδιώτες χορηγούς και στη βοήθεια από την ΕΕ και την Unesco. Τα ιταλικά μουσεία ως ένδειξη αλληλεγγύης έδωσαν τα έσοδα που συγκέντρωσαν την περασμένη Κυριακή στις πληγείσες περιοχές. Το ποσό ανήλθε στα 610.000 ευρώ. Και η προσέλευση του κόσμου ήταν διπλάσια από ό,τι συνήθως θέλοντας να βοηθήσει.
Πηγή: Στ. Ντέγκε - Μ. Ρηγούτσου, in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια