Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ετρουσκική νεκρόπολη της Vulci (κοντά στο Viterbo ) της Ιταλίας ανακάλυψαν τάφο με τα λείψανα γυναίκα...
Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ετρουσκική νεκρόπολη της Vulci (κοντά στο Viterbo) της Ιταλίας ανακάλυψαν τάφο με τα λείψανα γυναίκας, ίσως συγγενούς μιας πριγκίπισσας, θαμμένης σε κοντινή απόσταση.
Η ανασκαφή διενεργείται από την Αρχαιολογική Εφορεία της Μητροπολιτικής περιοχής της Ρώμης, για την επαρχία Viterbo και νότιας Ετρουρίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vulci και τη συμβολή του δήμου Montalto di Castro.
Ο τάφος βρέθηκε στην περιοχή που είναι γνωστή ως Poggetto Mengarelli, όπου κατά τους τελευταίους μήνες μια κοντινή παράνομη ανασκαφή αρχαιοκάπηλων οδήγησε τους αρχαιολόγους να αποκαλύψουν τον διάσημο τάφο του Χρυσού Σκαραβαίου. Πρόκειται για τον τάφο μιας ετρουσκικής πριγκίπισσας που θάφτηκε γύρω στο 700 π.Χ., και περιείχε κοσμήματα κατασκευασμένα από χαλκό, ασήμι, χρυσό και ήλεκτρο.
Οι ανασκαφές του νέου τάφου επικεντρώθηκαν βόρεια του Τύμβου του Χρυσού Σκαραβαίου, αποκαλύπτοντας 25 χώρους ταφής, κάποιοι εκ των οποίων ακόμα άθικτοι, που χρονολογούνται κυρίως στην ετρουσκική περίοδο του 8ου αιώνα π.Χ. και στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Κάτω από τον λευκό ασβεστόλιθο οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα άθικτο ταφικό αγγείο που περιείχε τις στάχτες γυναίκας μαζί με αγγείο σε σχήμα δίσκου, που έφερε τρύπα στη μέση. Επίσης, ένα σύνολο 12 αγγείων, εκ των οποίων ένα με γεωμετρικό διακοσμητικό μοτίβο του «κόκκινου σε λευκό» τύπου και πέντε χάλκινες πόρπες, σε σχήμα ημισελήνου, εκ των οποίων η μία πιθανότατα να συνδεόταν με ένδυμα που τοποθετήθηκε πάνω από το αγγείο.
«Βρισκόμαστε στα ίχνη των πρώτων Ετρούσκων που έθαβαν τους νεκρούς τους σε αυτή την περιοχή», είπε ο Carlo Casi, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Vulci.
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικής ανακάλυψης», δήλωσε η έφορος, Alfonsina Russo. «Αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε επιτέλους την τοπογραφική και διαρθρωτική ανάπτυξη της βόρειας νεκρόπολης του Vulci, και, τέλος, θα λύσουν τις πολυάριθμες αμφιβολίες που συνοδεύουν τα ταφικά σύνολα της περιόδου αυτής, τα οποία είναι συχνά αποκομμένα και απομονωμένα», δήλωσε η Russo.
Δεν υπάρχουν σχόλια