Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στον Πειραιά

Ανάμεσα στα ευρήματα των δυτών που ερεύνησαν το ναυάγιο των Αντικυθήρων βρέθηκε και ένα χρυσό δαχτυλίδι.  Φρέσκα φρέσκα, σχεδόν δηλαδή...

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στον Πειραιά
Ανάμεσα στα ευρήματα των δυτών που ερεύνησαν το ναυάγιο των Αντικυθήρων
βρέθηκε και ένα χρυσό δαχτυλίδι. 
Φρέσκα φρέσκα, σχεδόν δηλαδή μόλις βγήκαν από τη θάλασσα, ευρήματα της ανασκαφής στο διάσημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιαστούν στο κοινό για μερικές μέρες. 


Είκοσι ένα αντικείμενα από τις πρόσφατες ενάλιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε ενιαίο σύνολο τον Δεκέμβριο, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου στον Πειραιά. 

Η έκθεση διεξάγεται με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του 2016, που θα γίνει στο Ίδρυμα στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς και των γενεθλίων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την ίδρυσή της.   

Η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Αγγελική Σίμωσι σημειώνει πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν τα ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο, καθώς δεν υπάρχει μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στην Αθήνα. «Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την έκθεση του 2014, οπότε είχαν παρουσιαστεί στην κάτω αίθουσα του Ιδρύματος μόνο το δόρυ, μια λάγηνος (τύπος αγγείου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα) κι ένα κομμάτι ξύλο του πλοίου», λέει η προϊσταμένη της ΕΕΑ, Δρ. Αγγελική Σίμωσι, εξηγώντας ότι φέτος η έκθεση των 21 αντικειμένων θα γίνει στον πρώτο όροφο και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.   

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δυο ενότητες: Η πρώτη ενότητα θα περιλαμβάνει τμήμα από το ξύλο του πλοίου, καθώς και πολλά κομμάτια από την εξαρτία του, όπως αντλίες νερού (σεντίνες), άγκυρες, καρφιά, καθώς κι ένα κουλουρόσχημο αντικείμενο, που βοηθούσε στην απελευθέρωση της άγκυρας όταν σκάλωνε στον βυθό. Στη δεύτερη ενότητα θα εκτεθούν πολλές λάγηνοι, ένας αμφορέας από το φορτίο του πλοίου, καθώς και μικροαντικείμενα, όπως θραύσματα αγγείων από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, ένα χρυσό δαχτυλίδι, τρία τμήματα από μαρμάρινα αγάλματα (από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού), καθώς και τα δυο δόρατα που ανελκύστηκαν το 2014 και το 2016 αντίστοιχα. Μάλιστα, η έκθεσή τους θα έχει και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς το ένα δόρυ έχει ήδη συντηρηθεί, ενώ το δεύτερο, που βρέθηκε φέτος, θα παρουσιαστεί μέσα σε νερό όπως ήταν κατά την ανέλκυσή του.   

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στον Πειραιά
Αμφορέας που εντοπίστηκε στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, διοργανώνεται από την ΕΕΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο είναι από τους σημαντικότερους χορηγούς της έρευνας και επιπλέον, υποστήριξε την ολοκλήρωση των υπερσύγχρονων εργαστηρίων συντήρησης της Εφορείας.   

Η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα της ΕΕΑ και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, υπό τη διεύθυνση της κ. Σίμωσι. Υπενθυμίζεται ότι φέτος πραγματοποιήθηκε σε δυο ανασκαφικές περιόδους, (Μάιο-Ιούνιο και Σεπτέμβριο), φέροντας στην επιφάνεια ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένα χάλκινο δόρυ με την αιχμή του, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, την απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνο, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.   

Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, μολύβδινα ελάσματα και άλλα, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός της ανέλκυσης σκελετού (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του. 

Το βυθισμένο πλοίο ήταν ρωμαϊκή ορκάς χωρητικότητας περίπου 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν κατά το 2ο-1ο αι. π.Χ. στο εμπόριο μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας. Το ναυάγιο ενδέχεται να συνέβη περί το 67 π.Χ. ή, πάντως, στο διάστημα 87-63 π.Χ. όπως μαρτυρείται από τα νομίσματα και τα κεραμικά που έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί στον πυθμένα της θάλασσας.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια