Ποιες είναι οι πρώτες ερμηνείες για τον πρώιμο μυκηναϊκό τάφο του Πολεμιστή που ανασκάφτηκε πρόσφατα στο Πλάσι του Μαραθώνα; Ποιες πλη...
Ποιες είναι οι πρώτες ερμηνείες για τον πρώιμο μυκηναϊκό τάφο του Πολεμιστή που ανασκάφτηκε πρόσφατα στο Πλάσι του Μαραθώνα; Ποιες πληροφορίες δίνουν οι νέες ανασκαφές στην πόλη και στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, στην Ανατολή Ιεράπετρας Κρήτης, στα Άβδηρα Ξάνθης, αλλά και στο «Ρωμαϊκό Βαλανείο» της Ραφήνας; Μπορεί ένας διάσημος πίνακας της Αναγέννησης να δώσει στοιχεία για το μετατραυµατικό άγχος καλλιτεχνών, αιώνες πριν το σύνδρομο αναγνωριστεί από την ψυχιατρική;
Ποιο μυστικό αποκαλύπτει έργο των Φώτη Κόντογλου και Γιάννη Τσαρούχη;
Τα παραπάνω δίνουν μια μικρή μόνο γεύση από το πολυδιάστατο ερευνητικό και ανασκαφικό έργο του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που σε λίγες μέρες διοργανώνει το 11ο κατά σειρά, διήμερο συμπόσιο του.
Η καθιερωμένη πλέον επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και θεωρείται ένας καταξιωμένος θεσμός για τον τομέα και το τμήμα, θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 6 και την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης», στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
«Το Συμπόσιο Ανασκαφή και Έρευνα του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, το οποίο οργανώνεται φέτος για 11η φορά, έχει σκοπό να προβάλει στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό το ανασκαφικό και εν γένει ερευνητικό έργο του επιστημονικού του προσωπικού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ κι ένας από τους διοργανωτές του συμποσίου.
«Παρουσιάζονται οι ανασκαφές των εν ενεργεία και ομοτίμων καθηγητών του Τομέα, καθώς και τα ερευνητικά πορίσματα των μελετών μας, αλλά και το έργο των διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων μας. Κεντρική θέση θα έχει το έργο του μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, καθώς και η πανεπιστημιακή ανασκαφή του τμήματος στο Πλάσι Μαραθώνα, με πολύ σημαντικά πρόσφατα ευρήματα», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής.
Όπως αναφέρεται και στον πρόλογο του προγράμματος, εκτός από την προβολή του πολυδιάστατου ερευνητικού και ανασκαφικού έργου των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου, αναδεικνύονται επίσης οι άριστες σχέσεις και συνεργασίες τους με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς και με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα σε διδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς σπουδαστές του συγκεκριμένου τομέα να παρουσιάσουν μέρος της προσωπικής ερευνητικής εργασίας τους.
Το πρόγραμμα του Συμποσίου και οι περιλήψεις των ανακοινώσεων.
Το πρόγραμμα του Συμποσίου και οι περιλήψεις των ανακοινώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια