Οι Έλληνες δεν διαχώριζαν την τέχνη από την τεχνική, την “υψηλή κουλτούρα” από τη “διασκέδαση”. Δεν είχαν γκαλερί, μουσεία με τουρίσ...
Οι Έλληνες δεν διαχώριζαν την τέχνη από την τεχνική, την “υψηλή κουλτούρα” από τη “διασκέδαση”. Δεν είχαν γκαλερί, μουσεία με τουρίστες, δεν πίστευαν στην “τέχνη για την τέχνη”, δεν είχαν “ημιπολύτιμους” λίθους. Ο υλικός πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι κομμάτι αυτού που ονομάζουμε “ελληνική ιστορία”: ο πρώτος και ο δεύτερος αποικισμός, η οπλιτική φάλαγγα, η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και η δημοκρατία του Περικλή, ως ιστορικές διαδικασίες διέπονται από την ίδια πίστη στον άνθρωπο, στη φύση, στη συμμετρία.
Δημήτρης Πλάντζος
αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Οι εκδόσεις Καπόν έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση δύο εξαιρετικών εκδόσεων, η οποία θα γίνει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 19 : 30, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, έναν νέο χώρο, αφιερωμένο στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και στην παγκόσμια ακτινοβολία του. Ανάλογο είναι και το περιεχόμενο των δύο πολύτιμων βιβλίων της παρουσίασης. Δημιουργήθηκαν με τη φροντίδα, το μεράκι, τη μέριμνα για επιστημονική ακρίβεια που χαρακτηρίζει τις εκδόσεις μας.
Πρόκειται για τα βιβλία : «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» του καθηγητή Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη και «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία» του πανεπιστημιακού Δημήτρη Πλάντζου. Και οι δύο εκδόσεις, με πρωτότυπα κείμενα, πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκαν και στην αγγλική γλώσσα, από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους στο εξωτερικό.
Τα « Ιερά και οι Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα », με θέμα τους πανελλήνιους αγώνες και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τιµούν τους αθλητές, τους αγώνες, τα ιερά, τις πόλεις και, κυρίως, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που τους ενέπνεε για περισσότερα από 1.500 χρόνια — από τις πρώιμες αθλητικές αναφορές στην Ιλιάδα του Ομήρου και στις άλλες φιλολογικές πηγές, και από την Κλασική μέχρι την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά και την ύστερη αρχαιότητα.
Το εγχειρίδιο « Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία », που έχει υιοθετηθεί από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας, προσφέρει επισκόπηση της ελληνικής αρχαιολογίας από την κατάρρευση των μυκηναϊκών ανακτόρων έως το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων (1200-30 π.Χ.). Απευθύνεται σε φοιτητές αρχαιολογίας, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για μια περιεκτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των βασικών υλικών καταλοίπων του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Ο χώρος παρουσίασης των εκδόσεων δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, κτισμένο στις νότιες παρυφές της πόλης μέσα σε πευκόφυτη έκταση, είναι μια εστία πολιτισμού που θεμελιώθηκε το 2006 στη θεσσαλική πρωτεύουσα και προβάλλει, με τρόπο υποδειγματικό, αντιπροσωπευτικά ευρήματα του θεσσαλικού πολιτισμού από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τον 19ο αιώνα.
Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης και οι εκδόσεις Καπόν, το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους ομιλητές σε μια γόνιμη συνομιλία για την αρχαιοελληνική τέχνη και την κλασική κληρονομιά.
Πηγή: Εκδόσεις Καπόν
Δεν υπάρχουν σχόλια