Κατά καιρούς πολλοί στάθηκαν με επιφύλαξη στη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ευτυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις αρχίσαμε να...
Κατά καιρούς πολλοί στάθηκαν με επιφύλαξη στη σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ευτυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις αρχίσαμε να ξεφεύγουμε από τις αγκυλώσεις. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα είναι αυτό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Το πρώτο μουσείο της χώρας, ενώ ετοιμάζει την καινούργια του έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» (το τελευταίο μέρος μιας εξαιρετικής τριλογίας που αύξησε τους επισκέπτες του), στέλνει 40 αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του σε τρία μουσεία του ΠΙΟΠ.
Πρόκειται για μικρές εκθέσεις-δορυφόρους, οι οποίες (με την έγκριση του ΚΑΣ) ανοίγουν ένα κεφάλαιο διετούς συνεργασίας με το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ. Πάνω απ’ όλα όμως, η συνεργασία αυτών των δύο οργανισμών δίνει την ευκαιρία στην περιφέρεια να δει πτυχές ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου 2018 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη θα γίνει η αρχή και θα ακολουθήσουν το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα το δεύτερο δεκαήμερο Απριλίου έως το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου και, έπειτα, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Σε κάθε μουσείο θα προβάλλεται ομάδα εκθεμάτων που βρίσκεται σε νοηματική συνάφεια με τη θεματική του. Τέχνεργα που συνδέονται με το λάδι και τα αρωματικά έλαια στη Σπάρτη, κοσμήματα στα Ιωάννινα, μαρμάρινα έργα στην Τήνο. Ο σκοπός είναι να παρουσιαστεί η συμπύκνωση της έννοιας του ωραίου στην αρχαιότητα· η υψηλή αισθητική ως αίτημα και επιδίωξη κάθε ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και ως κινητήριος δύναμη στην προαγωγή και παραγωγή της τέχνης.
Το μουσειολογικό σκεπτικό ακολουθεί αυτό της κεντρικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού στο κτίριο της οδού Πατησίων, στην οποία θα δούμε την άνοιξη 230 εκθέματα από τη νεολιθική εποχή, τον κυκλαδικό, τον μυκηναϊκό πολιτισμό και τους ιστορικούς χρόνους. Κοσμήματα, ειδώλια, αγγεία, Έρωτες, Αφροδίτες που θα μας αποκαλύψουν πώς άλλαζε η έννοια του ωραίου στο πέρασμα των αιώνων.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια