Ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα Χανς Ρούντολφ Χόντελ Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ελβετίας στον τομέα της αρχαιολογίας, υπογ...
Ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα Χανς Ρούντολφ Χόντελ |
Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ελβετίας στον τομέα της αρχαιολογίας, υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα, Χανς Ρούντολφ Χόντελ.
Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του έργου της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα κατά το 2017, και ειδικότερα τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στην Αμάρυνθο Εύβοιας για την ανακάλυψη του ναού της Αρτέμιδος, ο κ. Χόντελ ανέφερε πως η αρχαιολογία είναι ένας «ιδιαίτερα προνομιούχος τομέας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».
Επισήμανε μάλιστα πως η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) είναι η μοναδική μόνιμη ελβετική αρχαιολογική αποστολή εκτός των συνόρων της χώρας και συμπλήρωσε ότι παρότι ξεκίνησε ως μια απλή αποστολή, η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε το 1975 από τις ελληνικές αρχές ως ελβετική αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Έκτοτε θεωρείται ινστιτούτο αρχαιολογικών σπουδών - βάσει της ελληνικής νομοθεσίας - και αναπτύσσει έντονη αρχαιολογική δράση εδώ και δεκαετίες.
Ιχνηλατώντας το πεδίο στο οποίο εργάζεται η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, τόνισε πως οι Ελβετοί αρχαιολόγοι επικεντρώνονται στην Εύβοια, όπου φέρνουν στο φως και αποκαθιστούν τα ερείπια της αρχαίας Ερέτριας, ήδη από το 1964.
Στη συνέχεια εστίασε στις ανακαλύψεις που πραγματοποίησε η Σχολή στην Αμάρυνθο και σημείωσε πως σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις έρευνες στις Παλαιοεκκλησιές, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.
Οι ανασκαφές, που διεξάγονται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, έφεραν στο φως ένα προστώο (ανοιχτή στοά μπροστά από την είσοδο κτιρίου) και ένα νέο, πραγματικά μνημειώδες κτίριο.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την προϋπάρχουσα υπόθεση ότι πρόκειται όντως για την περίστυλη στοά γύρω από τον χώρο που αποτελούσε την καρδιά του ναού.
Στην Ερέτρια, μια δεύτερη εκστρατεία ανασκαφής στο Αρχαίο Γυμνάσιο Ερέτριας αποκάλυψε σε ένα πηγάδι τούς δύο αντιβραχίονες του ορειχάλκινου αγάλματος ενός νέου άντρα- μια ανακάλυψη μοναδική στην ιστορία των ανασκαφών της Ερέτριας, ανέφερε.
Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές, η ESAG υποστηρίζει άλλες δύο έρευνες πεδίου, που διεξάγονται από Ελβετούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η πρώτη είναι ο καρπός της συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και έχει ως στόχο να μελετήσει την ανθρώπινη κατοίκηση ανά τους αιώνες στην πεδιάδα του Μαζίου, στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας. Ανακοίνωσε πως η επιφανειακή έρευνα σε μια έκταση άνω των 10.000 στρεμμάτων έχει ήδη αποκαλύψει πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία τεκμηριώθηκαν και καταγράφηκαν. Η δεύτερη είναι μια υποθαλάσσια έρευνα στον όρμο της Κοιλάδας στην Αργολίδα, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στόχος είναι η μελέτη οικισμών και τοπίων που βυθίστηκαν ύστερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μετά την τελευταία Παγετώδη Περίοδο. Πρόσφατα, όπως είπε ο κ. Χόντελ, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στον καθαρισμό και την τεκμηρίωση ευρημάτων από σημαντικό οχυρωμένο οικισμό, εν μέρει βυθισμένο, που χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.
Πέρα από τις ανασκαφές, οι δραστηριότητες της ESAG περιλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών, τη συντήρηση και αποκατάσταση των ευρημάτων και την παρουσίασή τους στο κοινό.
Τέλος, η Σχολή φιλοξενεί κάθε χρόνο ερευνητές από ελβετικά πανεπιστήμια, και έχουν έτσι τη δυνατότητα να διαμείνουν και να διεξαγάγουν ερευνητικά έργα στην Ελλάδα. Εντός του 2016, η ESAG πραγματοποίησε τέσσερα ερευνητικά έργα.
Σημειώνεται ότι την εκδήλωση για την παρουσίαση των ανασκαφών στην Αμάρυνθο, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του Χανς Ρούντολφ Χόντελ και εισήγηση του διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, Καρλ Ρέμπερ, πραγματοποίησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η ελβετική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Ο Καρλ Ρέμπερ, μιλώντας για τις δραστηριότητες της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα κατά το 2017, τόνισε ότι οι ανασκαφές στην Αμάρυνθο γνώρισαν μεγάλη απήχηση που αποτυπώθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και υπογράμμισε ότι «10 χρόνια μετά την πρώτη ‘κασμαδιά’ στον χώρο, κατορθώσαμε τελικά να φέρουμε στο φως εκείνα τα στοιχειά που αποδεικνύουν ότι η μνημειακή στοά που είχε αποκαλυφθεί κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές εργασίες, οριοθετεί σαφώς το Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος».
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες Έλληνες, Ελβετοί, Αμερικάνοι, Αυστριακοί, Γερμανοί και Γάλλοι αρχαιολόγοι, ο εξωραϊστικός σύλλογος Αμαρύνθου «Το Γεράνι», που εκπροσωπούσε και τη δημοτική αρχή της Ερέτριας και αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια