Ένα μυστήριο που περιέβαλε την ταυτότητα μιας αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 χρόνων, λύθηκε τελικά χάρη στο FBI.
Ένα μυστήριο που περιέβαλε την ταυτότητα μιας αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 χρόνων, λύθηκε τελικά χάρη στο FBI.
Από το 1915, οι επιστήμονες είχαν προβληματιστεί σχετικά με το κομμένο κεφάλι που ανακαλύφθηκε στη γωνία ενός λεηλατημένου τάφου στο Deit el-Bersha, μια αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη.
Οι αρχαιολόγοι επεξεργάστηκαν τον τάφο που ανήκε σε κυβερνήτη με το όνομα Djehutynakht και της συζύγου του, αλλά δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν εάν το κεφάλι ανήκε σε άνδρα ή γυναίκα.
Χρειάστηκε ένας εγκληματολόγος από το FBI, με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας προσδιορισμού του DNA, για να βεβαιώσει πως το κεφάλι ανήκε τελικά στον ίδιο τον κυβερνήτη.
Η Όντιλε Λορέιλ, βιολόγος του FBI,έκανε μια τομή σε ένα δόντι που εξήγαγε από το κρανίο, συγκέντρωσε την σκόνη και την διέλυσε σε ειδική χημική ουσία.
«Δεν πίστευα πως θα είχε αποτέλεσμα, σκέφτηκα ότι δε θα υπήρχε πολύ υλικό ή πως αν υπήρχε, θα ήταν κακής ποιότητας» είπε στο CNN. «Ειλικρινά, εξεπλάγην. Ήμασταν τυχεροί».
Η ηλικία του κεφαλιού και το γεγονός ότι βρέθηκε σε περιβάλλον ερήμου, καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολη την εξαγωγή του DNA.
Το κεφάλι είχε επίσης καταστραφεί από αυτούς που λεηλάτησαν τον τάφο και κατέστρεψαν το σώμα αλλά και από τους σύγχρονους αρχαιολόγους που προσπάθησαν να ανακαλύψουν την ταυτότητά του.
Οι νέες προσπάθειες για την ταυτοποίησή του έγιναν στην στροφή της χιλιετίας, όταν το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, το οποίο αποθηκεύει τα περιεχόμενα του τάφου, παρέδωσε το κρανίο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Το 2005, το νοσοκομείο το πέρασε μέσα από σάρωση και στη συνέχεια προσπάθησε να δοκιμάσει να εξάγει DNA από ένα δόντι, τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά και οι δύο προσπάθειες απέτυχαν.
Τότε επενέβη το FBI που βρήκε την ευκαιρία να δοκιμάσει προηγμένη εκχύλιση DNA, κάτι που μερικές φορές χρησιμοποιείται για την επίλυση σύγχρονων εγκλημάτων.
«Το FBI δεν έχει μια μονάδα που ασχολείται μόνο με ιστορικά περιστατικά» δήλωσε στο CNN ο Άντονι Ονοράτο, επικεφαλής της συγκεκριμένης μονάδας. «Είναι ότι προσπαθούμε πραγματικά να αναπτύξουμε ποινικές διαδικασίες χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία».
Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Genes.
Πηγή: iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια