15.300 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικί...
15.300 ήταν οι συμμετοχές στο φετινό, πέμπτο κατά σειρά διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.
Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανέδειξε 33 νικητές με Κριτική Επιτροπή τον Αρχιτέκτονα Άρη Ζαμπίκο, την Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, την Εικαστικό και Αρχιτέκτονα Χαρά Μαραντίδου, την Ιστορικό Τέχνης Αταλάντη Μαρτίνου και τον Εικαστικό Άγγελο Πλέσσα.
Εκτός από σχολεία και παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν και σχολεία απ’ όλο τον κόσμο, όπως από Αμερική, Καναδά, Ελβετία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Παναμά, Βέλγιο, Λουξεμβούργο αλλά και πολλά ειδικά σχολεία όπως το ΕΕΕΚ Νάξου, το Ειδικό νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρύκοων Πεύκης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση Αργυρούπολης, το Κέντρο Ημέρας «ΙΑΣΙΣ» κ.ά.
Πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού φέτος ήταν το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.: Χρησιμοποιώντας κολάζ, ζωγραφική και άλλες τεχνικές, τα παιδιά ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και εκφράστηκαν με τον πιο δημιουργικό τρόπο, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολύχρωμες «σανίδες» να κατακλύσουν το μουσείο: πυροσβεστήρας, σούπερ ήρωας, καλαμπόκι, χοτ ντογκ, πύραυλος, τσολιάς, φάντασμα, φάρος και χιλιάδες ακόμη ευφάντατες «σανίδες» κατέφθασαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τους προηγούμενους μήνες.
Τα έργα των νικητών καθώς και μία επιλογή 2500 ακόμη έργων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν στην έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «Δες το ειδώλιο αλλιώς» που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Μουσείων. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 3 Ιουνίου, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Μαϊου 17.00-20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη διάρκεια των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα των παιδιών, να γνωρίσουν από κοντά το αυθεντικό κυπριακό ειδώλιο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να βγάλουν selfie μπροστά από αυτό (χωρίς φλας)!
Επίσης, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας αφιερωμένο στον διαγωνισμό «Δες το ειδώλιο αλλιώς», που πραγματοποιεί ο animation and media artist Μπάμπης Αλεξιάδης: Με την τεχνική του φωνοτρόπιου* οι συμμετέχοντες θα δώσουν ζωή στον πρωταγωνιστή του φετινού διαγωνισμού, το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.! Θα τον χρωματίσουν, θα τον κάνουν να περπατήσει, να χορέψει να αλλάξει σχήμα αλλά και εμφάνιση!
Το εργαστήριο του Μπάμπη Αλεξιάδη θα επαναληφθεί και την Κυριακή 20 Μαΐου, 11.30-14.00. Η είσοδος στην παιδική έκθεση και το εργαστήριο θα είναι δωρεάν.
Tί είναι τα σανιδόμορφα ειδώλια
Τα σανιδόσχημα κυπριακά ειδώλια χρονολογούνται στη Μέση εποχή του Χαλκού (1900-1800 π.Χ.) και βρέθηκαν στη κορυφή ενός λόφου στη Κύπρο. Ονομάστηκαν έτσι επειδή θυμίζουν σανίδες. Στην πραγματικότητα απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή και έχουν κατασκευαστεί από κιμωλία. Δεν έχουν χέρια και πόδια εκτός από ορισμένα που έχουν δύο προεξοχές ως χέρια ενώ μερικά έχουν διάτρητα αυτιά.
Από το σχήμα τους φαίνεται πως τα πρώτα σανιδόσχημα ειδώλια ήταν ξύλινα. Έχουν βρεθεί και πήλινα με εγχάρακτη διακόσμηση. Στα λίθινα σανιδόσχημα ειδώλια, οι λεπτομέρειες ήταν ζωγραφισμένες με χρώματα, τα οποία όμως δεν έχουν διατηρηθεί.
Είναι πιθανό να τα τοποθετούσαν μέσα σε τάφους για να συνοδεύσουν και να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην επόμενη ζωή ή ακόμα και να χρησιμοποιούνταν για διάφορες τελετές.
*Φωνοτρόπιο
Το Phonotrope είναι ο όρος που δημιουργήθηκε από τον Animation Director Jim Le Fevre για να περιγράψει την τεχνική της δημιουργίας κινούμενων εικόνων σε ένα «ζωντανό» περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια κάμερας ζωντανής αναμετάδοσης και τις στροφές ενός συνεχώς περιστρεφόμενου δίσκου, χρησιμοποιώντας ένα πικ- απ. Πρόκειται για μια σύγχρονη αναθεώρηση του Zoetrope, μιας από τις πολλές συσκευές προ-κινηματογράφησης που παράγουν την ψευδαίσθηση της κίνησης, εμφανίζοντας μια ακολουθία σχεδίων ή φωτογραφιών που παρουσιάζουν προοδευτικές φάσεις αυτής της κίνησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 18 Μαΐου
Ώρα: 17.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη:10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00
Τρίτη κλειστά
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια