Η έκθεση προβάλλει το έργο αποκατάστασης του παγκόσμιου μνημείου-συμβόλου της χριστιανοσύνης από έγκριτη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ. ...
Η έκθεση προβάλλει το έργο αποκατάστασης του παγκόσμιου μνημείου-συμβόλου της χριστιανοσύνης από έγκριτη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ. |
Στο Βυζαντινό Μουσείο γίνονται εγκαίνια. Την Πέμπτη το βράδυ, στο μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας για την έκθεση «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών», όπου μέσα από έξι ενότητες φωτίζεται ο ρόλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλου σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ανατολής, κατά την ταραγμένη περίοδο μεταξύ 300-1000 μ.Χ.
Την Παρασκευή, η πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα και το ΒΧΜ εγκαινίασαν την έκθεση «Τρούλοι στο βάθος του ορίζοντα. Ορθόδοξοι ναοί και παρεκκλήσια της Εσθονίας». Είναι φωτογραφική και εστιάζει στην ιστορία της Ορθοδοξίας μέσα από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της χώρας.
Όμως πολλές κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του μουσείου γίνονταν αυτές τις ημέρες και για την ψηφιακή έκθεση «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21/5 στις 6 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Πρόκειται για τη διοργάνωση που παρουσιάζεται στο National Geographic της Ουάσιγκτον, προβάλλοντας το έργο αποκατάστασης του παγκόσμιου μνημείου-σύμβολου της Χριστιανοσύνης από έγκριτη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ.
Στο ΒΧΜ όλη την εβδομάδα απαντούσαν «δεν γνωρίζουμε» πότε θα γίνουν τα εγκαίνια. Καμία ενημέρωση δεν υπήρχε και για την τιμή του εισιτηρίου, που θα είναι διαφορετική από εκείνη του Βυζαντινού Μουσείου. Την Πέμπτη το μεσημέρι ευγενικά δόθηκε η απάντηση «μάλλον 10 ευρώ» θα είναι το κόστος του εισιτηρίου για όποιον θέλει να επισκεφθεί μόνο τη συγκεκριμένη έκθεση. Αν επιθυμεί να δει και τις συλλογές του ΒΧΜ, θα καταβάλει και το εισιτήριο του μουσείου που κοστίζει 8 ευρώ.
Στην ηλεκτρονική πρόσκληση που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, προσκαλούν στα εγκαίνια της Ψηφιακής Έκθεσης Προηγμένης Τεχνολογίας που σημειώνεται πως διοργανώνεται με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ν.Δ. ζητεί απάντηση
Όμως μέχρι τη Δευτέρα, η υπουργός Πολιτισμού οφείλει μιαν απάντηση στην τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη. Η βουλευτής ρωτά: Ποιος είναι ο φορέας χρηματοδότησης αυτής της ψηφιακής έκθεσης, ποιος φορέας καταρτίζει τον προϋπολογισμό της και πώς διαρθρώνεται αναλυτικά το κόστος φιλοξενίας της από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Ευθύνη ποιου διοικητικού οργάνου θα είναι η έκδοση και ανάρτηση των απαιτούμενων πράξεων στο Πρόγραμμα Διαύγεια και ποιο θα είναι το κόστος του εισιτηρίου, ποιος φορέας θα καθορίσει το ύψος της τιμής του. Τέλος, ποιος θα είναι ο διαχειριστής των εσόδων και εξόδων που θα προκύψουν και ποιος φορέας θα εισπράξει τα έσοδα από την παρουσίαση του ψηφιακού εκθέματος;
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα, το κόστος της διοργάνωσης που ανέλαβε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) αναφέρθηκε ότι ανέρχεται περίπου σε 700.000 ευρώ. Στην υπουργική απόφαση δεν αναγράφεται. Αναφέρεται ότι θα καταβληθεί αντίτιμο 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), ενώ από το ποσό που θα απομείνει και μετά την αφαίρεση των εξόδων της εταιρείας για τη διοργάνωση της έκθεσης, το υπόλοιπο θα διατεθεί από τους διοργανωτές ως χορηγία στο ΥΠΠΟΑ και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατά μερίδια 2/3 και 1/3, αντιστοίχως.
Σημειώνεται ακόμη ότι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν θα αναλάβει καμία διαχείριση οικονομικών θεμάτων για τη διεκπεραίωση της έκθεσης, όπως λ.χ. αναθέσεις εργασιών. Οτι τη φροντίδα για τη λειτουργία του εξοπλισμού της έκθεσης θα αναλάβουν οι διοργανωτές. Η φύλαξη και η καθαριότητα θα καλυφθούν από προσωπικό αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων του ΒΧΜ κι αν κριθεί απαραίτητο, θα διατεθούν κι από άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια