Εδώ και 223 χρόνια, η "Rasit Efendi βιβλιοθήκη χειρογράφων", η οποία ιδρύθηκε περίπου το 1790, προφυλάσσει και διατηρεί ...
Εδώ και 223 χρόνια, η "Rasit Efendi βιβλιοθήκη χειρογράφων", η οποία ιδρύθηκε περίπου το 1790, προφυλάσσει και διατηρεί μοναδικής ιστορικής αξίας χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Σε «φύλακα» αυθεντικών χειρογράφων που μετρούν αιώνες ζωής αναδεικνύεται μια βιβλιοθήκη στην Καισάρεια της Τουρκίας, καθώς διαθέτει ειδικές προθήκες, οι οποίες προφυλάσσουν τους πολύτιμους «φιλοξενούμενους» τους από την υγρασία και την αποσύνθεση.
Εδώ και 223 χρόνια, η «Rasit Efendi βιβλιοθήκη χειρογράφων», η οποία ιδρύθηκε περίπου το 1790, προφυλάσσει και διατηρεί μοναδικής ιστορικής αξίας χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Anadolu», η βιβλιοθήκη διατηρεί σήμερα 8.520 έργα, συμπεριλαμβανομένων 2.052 χειρογράφων. Η βιβλιοθήκη περιέχει γραπτά έργα σχετικά με τη θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τη γεωγραφία στα αραβικά και τα περσικά. Λόγω των μοναδικών χειρογράφων της, η βιβλιοθήκη αποτελεί πολύτιμη πηγή για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές.
«Ο Rasit Efendi ήταν γραφειοκράτης την εποχή της Οθωμανικής ιστορίας και ήθελε να φτιάξει μία βιβλιοθήκη στον τόπο του» είπε στο «Anadolu» ο συνταξιούχος ιστορικός Μεχμέτ Καραάσλαν. Πρόσθεσε επίσης ότι το πρωτότυπο χειρόγραφο, στο οποίο αναφέρεται η επιθυμία του ιδρυτή της βιβλιοθήκης για τη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στον τόπο του, φυλάσσεται μέχρι σήμερα, στο «δημιούργημα» του.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επίσης, έργα που έγιναν μετά τη δημιουργία του τυπογραφείου του Ιμπραήμ Μουτεφερίκα (1674–1745), «εξέχουσα προσωπικότητα της οθωμανικής ιστορίας, διότι ήταν διπλωμάτης, εκδότης, ιστορικός» αναφέρουν ιστορικές πηγές και προσθέτουν ότι «γεννήθηκε στην Ουγγαρία και ήταν ο πρώτος που είχε τυπογραφείο από το οποίο εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο, ένα λεξικό, στην οθωμανική ιστορία».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια