Μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές λεηλατημένων αντικειμένων των τελευταίων ετών.
Μια από τις μεγαλύτερες επιστροφές λεηλατημένων αντικειμένων των τελευταίων ετών.
Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Καμπούλ κλεμμένα αντικείμενα που ενδέχεται να είχαν εξαχθεί από τη χώρα από τους Ταλιμπάν. Οι κεφαλές από τερακότα του 4ου π.Χ. αιώνα βρέθηκαν σε ξύλινα κιβώτια στο αεροδρόμιο Heathrow το 2002. Το μουσείο αποφάσισε την επιστροφή τους αφού τα εκθέσει στο κοινό. Το Βρετανικό Μουσείο έδωσε λεπτομέρειες για μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις επαναπατρισμού που αντιμετώπισε σχετικά με την παράνομη λεηλασία αντικειμένων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
«Συνεργαστήκαμε στενά με τα βρετανικά τελωνεία, τη Σκότλαντ Γιαρντ και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς για να εντοπιστούν και να αποκατασταθούν αυτά τα αντικείμενα», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του μουσείου Χάρτβιγκ Φίσερ.
Εννέα γλυπτά κεφάλια και ένας κορμός ανακαλύφθηκαν στο Χίθροου το 2002 μετά από μια πτήση από το Πεσαβάρ του Πακιστάν. Μετά από μια μακρά νομική διαδικασία, απεστάλησαν στο βρετανικό μουσείο το 2018, για να αναλυθούν, να διατηρηθούν και να ταξινομηθούν. Ο Τζον Σίμπσον, ανώτερος επιμελητής του μουσείου, δήλωσε ότι τα κεφάλια κοσμούσαν τα τείχη βουδιστικών μοναστηριών στο αρχαίο βασίλειο της Gandhāra πριν από περίπου 1.500 χρόνια.
Επίσης, περιλαμβάνονται πήλινες δέλτοι του 6ου-4ου αιώνα π.Χ. που κατασχέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011. Σε αυτές, που έχουν μέγεθος λίγων εκατοστών, είναι γραμμένα με σφηνοειδή γραφή 154 κείμενα. Οι δελτοί, που θα εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη, εκλάπησαν το 2003 κατά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.
Από το Αφγανιστάν προέρχονται μια προτομή του Μποντισάτβα (Βούδας) από γκρίζο σχιστόλιθο και εννέα πήλινες ζωγραφισμένες κεφαλές που στη Βρετανία μέσα σε δύο ξύλινα κουτιά. «Με την άδεια του Εθνικού Μουσείου του Αφγανιστάν θα εκθέσουμε ορισμένα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο μέχρι να τα στείλουμε πίσω, μέσω της πρεσβείας», πρόσθεσε ο Χάρτβιγκ Φίσερ.
Επιπλέον, το Βρετανικό Μουσείο προωθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιών αρχαιοτήτων, συλλεκτών και πωλητών έργων τέχνης ώστε να εντοπιστούν και να επιστραφούν αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Αίγυπτο και το Σουδάν. Μόνο πέρσι χάρη σε αυτό το πρόγραμμα βρέθηκαν περίπου 700 αντικείμενα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει επιστρέψει χιλιάδες αντικείμενα στην Καμπούλ, τα τελευταία χρόνια αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστρέφει κομμάτια που έχουν σχέση με το βουδισμό.
Το πιο πιθανό είναι να βγήκαν από τη χώρα στην πιο έντονη περίοδο εικονομαχίας των Ταλιμπάν στις αρχές του 2001, κατά την οποία ανατίναξαν και τα γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα Bamiyan.
Τα γλυπτά προέρχονται από την εποχή της ακμής του Βουδισμού στο σημερινό Αφγανιστάν. Εκατοντάδες μοναστήρια χτίστηκαν και εγκαταλείφθηκαν μετά την άφιξη των αραβικών στρατών τον 8ο αιώνα και την εγκαθίδρυση του Ισλάμ ως κυρίαρχης θρησκείας.
Η επιστροφή πρόκειται για μια συμβολική κίνηση και τα αντικείμενα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ομάδες έργων βουδιστικής τέχνης που θα επιστραφούν στο μουσείο της Καμπούλ. Αν αναλογιστεί κάποιος τι έχει περάσει η Καμπούλ από τη δεκαετία του '90, που κορυφώνεται με τη θηριωδία του Bamiyan, αυτό είναι ένα τεράστιο γεγονός. Τα γλυπτά θα προβληθούν για λίγο στο Βρετανικό Μουσείο πριν δοθούν σε αξιωματούχους της πρεσβείας του Αφγανιστάν στο Λονδίνο. Στη συνέχεια θα εκτεθούν στην Καμπούλ.
Ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η φτώχεια και η μετανάστευση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην απειλή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μουσείο διευκολύνει την επιστροφή πρόσφατα λεηλατημένων αντικειμένων, αλλά θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ζητήματα γιατί αντιστέκεται στον επαναπατρισμό αντικειμένων της συλλογής του που έχουν ιστορικά λεηλατηθεί σε παλαιότερο χρόνο όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Πηγή: The TOC, PontosNews
Δεν υπάρχουν σχόλια