Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στο φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου, με την πολύ ε...
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στο φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου, με την πολύ ενδιαφέρουσα μουσική παράσταση «Candia 1669», η οποία θα παρουσιαστεί στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, απόψε Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το σχήμα Ensemble La Dafne εμπνεύστηκε από την πτώση του Χάνδακα και δημιούργησε μια παράσταση – μουσική τοιχογραφία. Ένα ταξίδι μέσα από τους ήχους της παραδοσιακής τουρκικής και ελληνικής μουσικής, σε συνδυασμό με τη μουσική της Βενετσιάνικης Σχολής στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι πολιτισμοί και οι τέχνες συνδιαλέγονται ιδανικά, καθώς εξέχουσες προσωπικότητες της δυτικής μουσικής όπως ο Francesco Cavalli (1602-1676) και ο Biagio Marini (1594-1673) μοιράζονται την ίδια σκηνή με ανώνυμους Έλληνες και Οθωμανούς καλλιτέχνες από τους οποίους έχουν διασωθεί μόνο οι μελωδίες τους, είτε από την προφορική παράδοση, είτε από μεταγραφές, όπως εκείνη του Μολδαβού Dimitrie Cantemir (1673-1723).
Το Ensemble La Dafne δημιουργήθηκε για να συνδυάσει εμπειρίες μουσικής solo και δωματίου από μουσικούς που δραστηριοποιούνται στην Ιταλική και Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, δίνοντας κονσέρτα. Στόχος τους είναι η μελέτη, η έρευνα και η εκτέλεση του ορχηστρικού και φωνητικού ρεπερτορίου του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα από τις μουσικές παραδόσεις της λεκάνης της Μεσογείου.
Στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου θα απολαύσουμε τους δεξιοτέχνες Luca Giardini (Βιολί μπαρόκ), Giacomo Tesini (Βιολί μπαρόκ), Rosita Ippolito (Βιόλα ντα γκάμπα) και Valeria Montanari (Ηλεκτρικό πιάνο). Οι καλλιτέχνες συνεργάζονται με μερικά από τα πιο διάσημα συγκροτήματα που ειδικεύονται στο μπαρόκ ρεπερτόριο. Παράλληλα με τη μουσική εκτέλεση, το σχήμα έρευνα το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν οι συνθέτες των οποίων τα κομμάτια εκτελούν, σε συνεργασία με ιστορικούς και μουσικολόγους.
Το πρόγραμμα της μουσικής παράστασης
SALOMONE ROSSI (1570 – 1630c.) – Sonata sopra l’aria di Tordiglione
Sinfonia prima
Sonata sopra l’aria di Ruggiero
Il terzo libro de varie sonate, sinfonie, gagliarde, brandi e corrente. Op.2 Venezia 1623
MARTINO PESENTI (1600c. – 1648c.) – Corrente detta l’Ingannatrice
Il secondo libro delle correnti alla francese. Venezia 1630
MARCO UCCELLINI (1603 1680) – Bergamasca
FRANCESCO CAVALLI (1602 – 1676) – Canzon a 3
Musiche sacre concernenti Messa, e Salmi concertati. Venezia 1656
SALOMONE ROSSI (1570 – 1630c.) – Sonata in dialogo detta “La Viena”
Il terzo libro de varie sonate, sinfonie, gagliarde, brandi e corrente. Op.2 Venezia 1623
BIAGIO MARINI (1594 – 1663) – Sonata sopra “La Monica”
Sonate, symphonie, canzoni, passemezzi, corenti , gagliarde e
retornelli. Op.8 Venetia, 1629
ANTONIO BERTALI sonata a 2 violino e viola da gamba col basso per l’organo ms. S-Uu
SALOMONE ROSSI – Sonata undecima detta La Scatola
Il quarto libro de varie sonate, gagliarde, brandi e corrente. Venezia 1642
Το φεστιβάλ συνεχίζεται με συναυλία από το σχήμα Café Aman Istanbul
Με την συναυλία που έχει τίτλο «Από την Πόλη έρχομαι», από το μουσικό σχήμα Café Aman Istanbul, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου το 5ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί».
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Βηθλεέμ, στις 21.00, με είσοδο ελεύθερη.
To σχήμα Café Aman Istanbul, ιδρύθηκε το 2009 από τον Στέλιο Μπέρμπερη και την Πελίν Σουέρ και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη. Κύριος στόχος του είναι η έρευνα, μελέτη και παρουσίαση του ιστορικού πλούτου των μουσικών παραδόσεων τής καθ’ ημάς Ανατολής, με επίκεντρο τα Ελληνικά και Τουρκικά τραγούδια. Ήδη έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από διακόσιες εμφανίσεις στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Συντελεστές:
Στέλιος Μπέρμπερης και Πελίν Σουέρ, τραγούδι
Μανώλης Κόττορος, βιολί
Γιώργος Μαρινάκης, ούτι, μπουζούκι, τσουμπούς
Αϊντίν Τσιρατζίογλου, ακορντεόν
Μπόρα Τσελίκερ, κιθάρα
Οζάν Σακίρ Ουιγκάν, κρουστά
Ανδρέας Παπάς, κρουστά
Μέρτ Ντερμιτζόγλου, κανονάκι
Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο
Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα: Χοροκώς
Σκηνοθεσία/διεύθυνση παραγωγής: Ελπίδα Μαρκιανίδου
Πηγή: CretaPost
Δεν υπάρχουν σχόλια