Κούκλες με ενδυμασίες εποχής στην είσοδο του μουσείου. Έχετε αναρωτηθεί από πού προέρχεται η έκφραση «ταμπουρώνομαι»; Μπορείτε να ξεχω...
Κούκλες με ενδυμασίες εποχής στην είσοδο του μουσείου. |
Έχετε αναρωτηθεί από πού προέρχεται η έκφραση «ταμπουρώνομαι»; Μπορείτε να ξεχωρίσετε τη στολή ενός στρατιώτη από εκείνη ενός οπλαρχηγού; Έχετε συνυπολογίσει τη διεθνή απήχηση που είχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το εμπλουτισμένο πρόγραμμα του Πολεμικού Μουσείου, που ενόψει της επετείου των 200 χρόνων έχει «επιστρατεύσει» ήδη από το 2017 σύγχρονα εργαλεία της μουσειολογίας και έχει προβεί σε συνέργειες, φιλοδοξώντας να αναδείξει όλες τις πτυχές των ιστορικών γεγονότων.
«Στόχος μας είναι προπάντων να δώσουμε στη νέα γενιά να καταλάβει ότι το 1821 δεν είναι ένα ακόμα κεφάλαιο της Ιστορίας, το οποίο διαβάζουν για να πάρουν έναν καλό βαθμό», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Αναστόπουλος, ταξίαρχος και μέλος του Δ.Σ. του μουσείου, «ζητούμενο είναι να αντιληφθούν τη βαρύτητα του ξεσηκωμού των Ελλήνων». Στη λογική αυτή, άλλωστε, το Πολεμικό Μουσείο υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια, σε συνεργασία με πλήθος φορέων, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Τη σχολική χρονιά 2018-19, συνολικά 45.000 μαθητές παρακολούθησαν τα εν λόγω σεμινάρια.
Συλλογή Σαρόγλου, στο ισόγειο, με όπλα εποχής. |
Ενόψει της μεγάλης επετείου έχουν σχεδιαστεί τρία βιωματικά εργαστήρια, «Η Ελληνική Επανάσταση», «Ιστορικοί στο Μουσείο» –σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο– και «Ένας ήρωας και εσύ», τα οποία ξεκινούν από τον Οκτώβριο. Εν εξελίξει βρίσκεται και ο διαγωνισμός του Πολεμικού Μουσείου από κοινού με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο οποίος απευθύνεται σε φοιτητές της σχολής, που καλούνται να αποτυπώσουν εικαστικά κάποιον ήρωα της επανάστασης, ο οποίος απουσιάζει από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. «Το γλυπτό ή ο πίνακας που θα κερδίσει την πρώτη θέση θα εκτεθεί στον χώρο μας», διευκρινίζει ο κ. Αναστόπουλος.
Η Γωνία Κολοκοτρώνη, στον α΄ όροφο του μουσείου. |
Η επίσημη, ωστόσο, έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε στα τέλη Ιουνίου, κατά τα αποκαλυπτήρια του εμβληματικού πίνακα «Η μάχη στα Δερβενάκια», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η ελαιογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis Koekkoek, που αποκτήθηκε με χρησιδάνειο από το μουσείο, θεωρείται έργο-ορόσημο, ενδεικτικό της απήχησης που είχε ο ελληνικός αγώνας στο εξωτερικό. «Κερδίζοντας την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ξεκινούμε τις προετοιμασίες για την περιοδική, μεταφερόμενη έκθεση “Το 1821 μέσα από τα κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου”», λέει ο κ. Αναστόπουλος. «Πρόκειται για οκτώ με δέκα προθήκες και δύο βιτρίνες, που θα περιλαμβάνουν μία αυθεντική στολή στρατιώτη και μία οπλαρχηγού, με όλο τον εξοπλισμό τους». Στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις κοιτίδες της ομογένειας. «Αν υπάρξει η δυνατότητα, θα δημιουργήσουμε μια ίδια έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην ελληνική περιφέρεια».
Άλλωστε, ήδη από το 2017, το μουσείο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Λαμίας. «Καρπός» της εν λόγω συνέργειας είναι η ίδρυση του Μουσείου Ρούμελης, που αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου της περιοχής. «Έχουμε μεταφέρει εκθέματα, οπλισμό και οπτικοακουστικό υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας, στη Λαμία, όπου ήδη οι αρχές είχαν συγκεντρώσει ενδιαφέρον μουσειακό υλικό», περιγράφει ο κ. Αναστόπουλος. «Προπάντων ενθαρρύνουμε τους κατοίκους να ανοίξουν τα σεντούκια και να δωρίσουν στο μουσείο κειμήλια που σχετίζονται με την εποχή εκείνη». Όπως τονίζει, «μπορεί να είναι βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες ή πίνακες, οτιδήποτε τεκμηριώνεται ιστορικά και λαογραφικά».
Από τώρα και έως τον Μάρτιο του 2021, όταν και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις, το μουσείο έχει προγραμματίσει τρία συνέδρια: «Το παιδί και ο πόλεμος», «Από τον άτακτο στον τακτικό πόλεμο» και «Η αντανάκλαση του μηνύματος του 1821 στη νέα γενιά, ο απόηχός του 200 χρόνια μετά και οι διεθνείς προεκτάσεις του». Αυτό, όμως, που θα δελεάσει περισσότερο μικρούς και μεγάλους είναι το δρώμενο στον πρώτο όροφο του μουσείου. «Θα είναι η αναπαράσταση μιας μάχης σε ταμπούρι, όπου οι πολεμιστές κρύβονται ο καθένας ξεχωριστά, “ταμπουρώνονται” δηλαδή, στην πλαγιά κάποιου βουνού», αποκαλύπτει ο κ. Αναστόπουλος. «Τη δράση θα αναλάβει ομάδα ερασιτεχνών - αναβιωτών», σημειώνει.
Πηγή: Ι. Φωτιάδη, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια