Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιοι θησαυροί και κειμήλια της Λάρισας

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Ελαιογραφία (αρχές 20ού αι.). Συλλογή Ι. Ν. Αγίου Αχιλλίου Λάρισας. Στη Λάρισα, σε ένα από τα σημαντι...


Σπάνιοι θησαυροί και κειμήλια της Λάρισας
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Ελαιογραφία (αρχές 20ού αι.).
Συλλογή Ι. Ν. Αγίου Αχιλλίου Λάρισας.
Στη Λάρισα, σε ένα από τα σημαντικά μουσεία της, το Λαογραφικό Ιστορικό, η έκθεση «Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία, 18ος-20ός αιώνας» είναι κάτι ανώτερο από αυτό που περιγράφει ο τίτλος. 

Η εμπειρία από την επίσκεψη σε αυτό το μουσείο-κιβωτός (το οποίο εμπνεύσθηκαν οι πρωτοπόροι Γιώργος και Λένα Γουργιώτη) οδηγεί σε μια κατανόηση του πλούτου και της ομορφιάς των διάσπαρτων (σε ιστορικούς ναούς) κινητών κειμηλίων, τα περισσότερα προερχόμενα από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Η έκθεση έχει δύο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Πρώτον, παρουσιάζει στο κοινό για πρώτη φορά όλους αυτούς τους θησαυρούς (και είναι τα εκθέματα ένα κι ένα), που δίνουν πολλές πληροφορίες για την άνθηση της λαϊκής τέχνης μετά τον 18ο αιώνα. Δεύτερον, είναι το αποτέλεσμα μιας θαυμαστής συνέργειας σε θεσμικό επίπεδο. Η διοργάνωση ανήκει από κοινού στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο (όπου η διευθύντρια Φανή Καλοκαιρινού εργάζεται άοκνα για την εξωστρέφειά του) και στον Δήμο Λαρισαίων (με σημαντική συμβολή του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα). Αυτό που απολαμβάνει το κοινό επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την ιστορική εφημερίδα «Ελευθερία», με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την ίδρυσή της. Η «Ελευθερία» έχει καθιερώσει εδώ και τρία χρόνια να γιορτάζει τα γενέθλιά της με ένα πολιτιστικό γεγονός. Τα εγκαίνια της έκθεσης, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, ήταν μια ευκαιρία για να δει ένας Αθηναίος τη θεσμική εκπροσώπηση της Θεσσαλίας από κάθε βαθμίδα της ζωής και ήταν πράγματι εντυπωσιακός ο παλμός και το πνεύμα της ενότητας.

Προσωπικότητες της Λάρισας είχαν γεμίσει το μουσείο την ημέρα των εγκαινίων, που είχαν χαρακτήρα γιορτής. Η «Ελευθερία», που κυκλοφορεί καθημερινά σε μεγάλο σχήμα, είναι από τις ισχυρές περιπτώσεις επαρχιακού Τύπου και η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου καλλιεργεί επιτυχώς τη σχέση της με την ευρύτερη κοινωνία. Υπήρχε ένα αίσθημα ευφορίας. Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, αν είχε μεγαλύτερη βοήθεια, θα ήταν πανελληνίως γνωστό, διότι έχει γερό πνευματικό υπόβαθρο και θαυμάσιες συλλογές. Αλλά και υπό τις παρούσες συνθήκες επιτελεί σοβαρό έργο. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια αποκάλυψη για το επίπεδο της λαϊκής και εκκλησιαστικής τέχνης στους ναούς της Θεσσαλίας μετά την αναζωογόνηση του ελληνισμού, από τον 18ο αιώνα και μετά. Μακάρι να δουν την έκθεση όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, διότι η Λάρισα με τα μουσεία της είναι υπερτοπικός προορισμός.

Το ύφος των εκθεμάτων «είναι λαϊκότροπο και αντανακλούν τη στροφή που συντελέστηκε μετά τον 16ο αι. και επηρέασε και τους κλάδους της εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής (αγιογραφίας), λιθογλυπτικής καθώς και κεντητικής», λέει η αρχαιολόγος - λαογράφος Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου. «Αυτή ακριβώς τη στροφή αντανακλούν και τα αντικείμενα της έκθεσης “Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία, 18ος-20ός αι.”, που βγήκαν για πρώτη φορά στο φως από τα κειμηλιοφυλάκια των ναών και μπήκαν στις προθήκες ενός σύγχρονου μουσείου».


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια