Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση...
Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση.
Ο Οίκος Christie's αθόρυβα απέσυρε τέσσερις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες από δημοπρασία που θα πραγματοποιείτο αυτόν το μήνα, εν μέσω καταγγελιών πως είχαν λεηλατηθεί από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές.
Τα αντικείμενα βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο δημοπράτησης, ωστόσο στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από την online λίστα χωρίς κάποια εξήγηση.
Ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος που εντόπισε την απομάκρυνσή τους από τη δημοπρασία, τόνισε πως έχει στοιχεία που συνδέουν τα τέσσερα αντικείμενα -ένας ρωμαϊκός λαγός από μάρμαρο, ένας επίσης ρωμαϊκός μπρούτζινος αετός καθώς και δύο αττικά βάζα- με καταδικασμένους διακινητές κλεμμένων αντικειμένων.
Ο ίδιος εκφράζει την οργή του για το ότι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών και έμποροι αποτυγχάνουν επανειλημμένως να κάνουν επαρκείς ελέγχους σε συνεργασία με τις αρχές για το αν συγκεκριμένες αρχαιότητες αποσπάστηκαν παρανόμως από τις χώρες προέλευσής τους.
«Είναι απίστευτο. Είναι το ίδιο μοτίβο. Αυτές οι εταιρείες διαφημίζουν τη δέουσα επιμέλεια και διαφάνεια - ενώ στην πράξη είναι το ακριβώς αντίθετο. Ως αρχαιολόγος η πρώτη μου ευθύνη είναι να ενημερώνω τον κόσμο για την έρευνά μου» αναφέρει ο κ.Τσιρογιάννης.
Ο ίδιος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του πανεπιστημίου του Άαρχους στη Δανία. Κι επειδή η ακαδημαϊκή του έρευνα έχει επικεντρωθεί στις αρχαιότητες και τα δίκτυα διακινητών, οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές τού έχουν δώσει επισήμως πρόσβαση από τις αρχές τού 2000 σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες και αρχειακό υλικό που οι αρχές έχουν κατασχέσει από μεμονωμένα άτομα, εμπλεκόμενα σε παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν φωτογραφίες και αντικείμενα που κατέσχεσαν οι αρχές από τον διαβόητο έμπορο αρχαιοτήτων, Τζιανφράνκο Μπεκίνα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.
Ο Τσιρογιάννης, όπως γράφει η Guardian, «σοκαρίστηκε» όταν διαπίστωσε προφανείς συνδέσεις τού Μπεκίνα με τις τέσσερις αρχαιότητες που είχαν τεθεί σε δημοπρασία από τον Κρίστις. Κατέβασε τον εκτυπωμένο κατάλογο, ωστόσο αργότερα ανακάλυψε πως τα τέσσερα συγκεκριμένα αντικείμενα είχαν απομακρυνθεί.
Τα τελευταία χρόνια, ο Τσιρογιάννης έχει αναγνωρίσει περίπου 1.100 λεηλατημένα αρχαιολογικά αντικείμενα σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Μάλιστα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της Ιντερπόλ κι αστυνομικών αρχών για τη διασφάλιση τού επαναπατρισμού πολλών από αυτές τις αρχαιοτητες.
«Ο οίκος μπορεί να επιβεβαιώσει πως τα αντικείμενα ν. 25, 49, 113 και 121 αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία, μετά από την παροχή νέων πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές, από αρχεία προς το παρόν μη προσβάσιμα στους δικούς μας ερευνητές. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την έρευνά μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Οίκου δημοπρασιών Christie's.
Δεν υπάρχουν σχόλια