Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ψηφιακή ανακατασκευή του ναού του Βελ στην Παλμύρα της Συρίας

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του, ο αρχαίος ναός του Βελ στην Παλμύρα της Συρίας ανακατασκευάστηκε ψηφιακά από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέ...

Ψηφιακή ανακατασκευή του ναού του Βελ στην Παλμύρα της Συρίας

Πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του, ο αρχαίος ναός του Βελ στην Παλμύρα της Συρίας ανακατασκευάστηκε ψηφιακά από το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου UC San Diego χρησιμοποιώντας προηγμένες τρισδιάστατες μεθόδους και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.


Το έργο προέκυψε από μια προηγούμενη συνεργασία των φορέων που είχε ως αποτέλεσμα την ψηφιακή ανακατασκευή περισσότερων από δώδεκα χαμένων αναγλύφων, γλυπτών, τοιχογραφιών και έργων ζωγραφικής, όλα διαθέσιμα στο κοινό μέσω του ιστότοπου των Ψηφιακών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.


Ο ναός του Βελ καταστράφηκε το 2015 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος ναός σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή (μαζί με αυτόν του Μπάαλμπεκ του Λιβάνου). Αποτελούσε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα αρχαίας τέχνης και αρχιτεκτονικής, προσελκύοντας περισσότερα από 150.000 τουρίστες ετησίως. Μέσα από τη χρήση περισσότερων από 3.000 ψηφιακών φωτογραφιών που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας,  διαθέσιμων στο κοινό, το Εργαστήριο ανακατασκεύασε επιτυχώς τον ναό χρησιμοποιώντας το Pointcloud, μια διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής.

«Αυτό το έργο υπογραμμίζει τη δέσμευση του Πανεπιστημίου για συμμετοχή σε συνεργασίες με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το πανεπιστήμιο μπορεί να υποστηρίξει αναδυόμενες μορφές διδασκαλίας και έρευνας», δήλωσε ο Roger Smith, προσωρινός συνεργάτης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου UC San Diego. «Επιτρέπει επίσης στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου να σχεδιάζει καλύτερα τον ρόλο της στην απόκτηση, τη διατήρηση και την κοινή χρήση υποτροφιών ενώ ενσωματώνει νέα μέσα και μορφές δεδομένων».


Οι ψηφιακές φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της αναπαράστασης του Ναού του Βελ προέρχονταν από αποθετήρια ανοιχτής πρόσβασης, όπως το έργο #NEWPALMYRA, την Ρωμαϊκή Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και από μεμονωμένους τουρίστες. Στη συνέχεια οι φωτογραφίες περάστηκαν στο Pointcloud, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνούν διαδραστικά τον ναό. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την απομόνωση σημαντικών χαρακτηριστικών του ναού από άλλα στοιχεία που μπορεί να έχουν εμφανιστεί στις εικόνες, όπως τουρίστες, καιρικές συνθήκες και φύλλωμα.


«Η νέα τεχνολογία επέτρεψε στη Βιβλιοθήκη να συνδυάσει δεδομένα εικόνων από πολλές διαφορετικές πηγές», δήλωσε ο Scott McAvoy, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων της Βιβλιοθήκης. «Για παράδειγμα, μια φωτογραφία από έναν Πολωνό τουρίστα που επισκέπτεται το 2010 μπορεί να συνδυαστεί με μια φωτογραφία από έναν Ιάπωνα τουρίστα που επισκέπτεται πέντε χρόνια αργότερα για να εξαχθούν τρισδιάστατα χαρακτηριστικά. Αυτές οι εικόνες έχουν προσφέρει τη βάση για την ανακατασκευή του χώρου - χωρίς αυτές, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτό το έργο».


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια