Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελόριζο Έναν αιώνα περίμενε αυτός ο μοναδικός ναός στο Καστελόριζο για να αποπερατωθεί και τώρα α...
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελόριζο |
Πρόκειται για τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, από το όνομα του Καστελοριζιού Λουκά Σαντραπέ που ξεκίνησε την ανέγερσή του ή Αγίου Γεωργίου του χωραφιού, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι. Όπως δήλωσε μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο νησί και την αυτοψία στο κτήριο οι εργασίες της αποκατάστασης του ναού ξεκινούν ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελόριζο |
Ο ναός είχε αρχίσει να κτίζεται το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα. Το 1907-1908 όμως η ανέγερσή του σταμάτησε, λόγω του θανάτου του ιδίου και της γυναίκας του, έτσι ο ναός έμεινε ημιτελής. Κάποιες προσπάθειες αποκατάστασής του εξάλλου, που έγιναν στην δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.
Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, με κίονες στο εσωτερικό του, που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα, ενώ ιδιαίτερης τέχνης είναι ο άμβωνας που συνδυάζεται με το κέρας της αμάλθειας καθώς και ο δεσποτικός θρόνος. Να σημειωθεί άλλωστε ότι για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον ναό ως μνημείο.
Η αποκατάστασή του γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αιγέας» των δωρητών Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στην αυτοψία που διενήργησε η υπουργός Πολιτισμού.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελόριζο |
Η Μονή Αγίου Γεωργίου του Βουνού στο Καστελόριζο |
Όσον αφορά την εγκεκριμένη μελέτη, όπως ανακοίνωσε η κυρία Μενδώνη προβλέπει «τη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και αποπεράτωση του ναού, όπως και την αισθητική του αναβάθμιση, την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής του αξίας, παράλληλα με τη λειτουργική του αξιοποίηση, ως χώρου λατρείας και επισκέψιμου μνημείου». Να σημειωθεί ότι μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη μελετητή με την υποστήριξη βεβαίως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αποτελώντας συμπλήρωση και επικαιροποίηση παλαιότερης εγκεκριμένης μελέτης.
Ο άλλος Άγιος Γεώργιος του Καστελόριζου εξάλλου, ο λεγόμενος Άγιος Γεώργιος του Βουνού, πους την ουσία είναι ένα φρουριακό κτηριακό συγκρότημα της Μονής έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρις στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Όπως διαπίστωσε όμως η κυρία Μενδώνη το μοναστήρι παραμένει ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες ως εκ τούτου όπως ανέφερε θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε το συγκρότημα της Μονής να παραμείνει ανοιχτό, επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις.
Τέλος το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει να καλύψει κατά το ήμισυ το κόστος αποκατάστασης του κτηρίου Σταματίου, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση, την οποία προσφέρει κατά 50% το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με την προϋπόθεση ότι ο δήμος θα εξασφάλιζε το άλλο μισό).
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καλύψει το ποσό αυτό, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις. Θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχρέωσή μας, σ’ έναν τόπο που αγαπάμε, που είναι μεν στο άκρο της χώρας μας, αλλά είναι η καρδιά της πατρίδας μας», όπως δήλωσε από το Καστελόριζο η υπουργός Πολιτισμού.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews, ΥΠΠΟΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια