Μετά τις εικόνες των τειχών του Κάστρου να έχει καταρρεύσει, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέλησε να απαντήσει σε τοπικά Μ.Μ.Ε. Μια καταιγίδα ήταν...
Μετά τις εικόνες των τειχών του Κάστρου να έχει καταρρεύσει, η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέλησε να απαντήσει σε τοπικά Μ.Μ.Ε.
Μια καταιγίδα ήταν αρκετή για να αποκολληθεί ένα τμήμα των τειχών. Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Όλγα Βάσση επιβεβαίωσε την είδηση:
«Με τις τελευταίες βροχοπτώσεις όπως βλέπετε έπεσαν κάποιες πέτρες από τμήμα του κάστρου που έχει να συντηρηθεί τουλάχιστον από την Απελευθέρωση και μετά, από το 1912…», δήλωσε η κα. Βάσση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη κατάρρευση είναι συνέχεια προηγούμενης κατάρρευσης τμήματος του τείχους πριν από δεκαετίες.
Όπως εξήγησε, το τμήμα αυτό εντάσσεται στο μέρος του έργου που προβλέπεται να αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα που αναλαμβάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία να αποκαταστήσει.
Οι εργασίες προχωρούν κανονικά
Τα έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το διάστημα αυτό επικεντρώνονται στα μεταπύργια διαστήματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προμαχώνες και οι πύργοι.
Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία αυτή για να ξεκινήσει απαιτείται και η αντίστοιχη μελέτη.
Σε όσους ασκούν κριτική στην καθυστερημένη αποκατάσταση η Όλγα Βάσση απάντησε:
«Μπορεί οι ενέργειες να παίρνουν χρόνο αλλά διαρκούν και πολύ. Οι εργασίες που πραγματοποιούμε είναι διεπιστημονικές. Για παράδειγμα για να φτιάξουμε τα κονιάματα είναι μία πολύ μεγάλη διαδικασία».
Το έργο δεν έχει καθυστερήσει
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία σύμφωνα με την ίδια, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαν προβλέψει. Μόνο η πανδημία δημιούργησε λογικές καθυστερήσεις.
Τέλη Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των τειχών.
Οι δυο από τις επιβλέπουσες του έργου Βασιλική Πάτσιου, Πολιτικός Μηχανικός και η Δώρα Μαγκανά, Αρχιτέκτονας Μηχανικός μετέφεραν την εικόνα των εργασιών στα τείχη.
Σύμφωνα με την Β. Πάτσιου η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται ήδη στους 5-6 μήνες εργασιών και έχει ολοκληρωθεί η φάση της τεκμηρίωσης.
Σχετικά με την αποκατάσταση των τειχών:
«Έχει γίνει η αφαίρεση του σαθρού επιφανειακού αρμολογήματος σε κάποια σημεία που εντοπίζονται προκαταρρεύσεις και έχουν γίνει μικρές τοπικές ανακτήσεις».
Η αποκατάσταση των τειχών που δεν μπορεί να σωθεί θα αντικατασταθεί με τεχνητό λίθο. Το αισθητικό κομμάτι των τειχών δεν θα αλλάξει.
Τέλος σύμφωνα με την Δώρα Μαγκανά, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, έχει πραγματοποιηθεί η αποχωμάτωση του μεταπυργίου ώστε να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τους λίθους.
Δείτε εδώ βίντεο από τις εργασίες αποκατάστασης της Α’ φάσης των χερσαίων τειχών του Κάστρου της Χίου.
Πηγή: Πολίτης Χίος, Πολίτης Χίος 2
Δεν υπάρχουν σχόλια