Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το φιλελληνικό φαινόμενο στο μικροσκόπιο

«Ο Αλφειός κοντά στην Καρύταινα», γκραβούρα του Εντουαρντ Ντόντγουελ φιλοτεχνημένη το 1819 (φωτ. travelogues). Με ένα συνέδριο ξεκινάει τις ...

Το φιλελληνικό φαινόμενο στο μικροσκόπιο
«Ο Αλφειός κοντά στην Καρύταινα», γκραβούρα του Εντουαρντ Ντόντγουελ φιλοτεχνημένη το 1819 (φωτ. travelogues).

Με ένα συνέδριο ξεκινάει τις δράσεις του για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), παραμένοντας απόλυτα συνεπές με τον επιστημονικό χαρακτήρα και τη διαδρομή του. 

«Η συμμετοχή μας στον εορτασμό αποτελεί μια συνέχεια της μέχρι τώρα παρουσίας μας σε αυτό το πεδίο», σχολιάζει η Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, διευθύντρια του ινστιτούτου, και αναφέρεται στη σημαντική συμβολή των παλαιότερων ερευνητριών και ερευνητών του ΙΙΕ σε θέματα που αφορούν την εποχή της Επανάστασης. «Στόχος όλων των δράσεων που προγραμματίζονται για το 2021 –συνολικά πέντε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις, ερευνητικά προγράμματα, νέα ψηφιακά εργαλεία, μεμονωμένες εκδόσεις και μια νέα εκδοτική σειρά– είναι να καλλιεργηθεί με συστηματικό και έγκυρο τρόπο ο επιστημονικός και δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται με αφορμή την επέτειο», προσθέτει. Συνδυάζοντας μάλιστα την επιστημονική παράδοση του ΙΙΕ με το παρόν, τονίζει τη σημαντική συμβολή που έχουν στον εμπλουτισμό του διαλόγου οι νέες συνεργασίες του ινστιτούτου, που δίνουν τους καρπούς τους στην εκδοτική σειρά «Ιστορική Βιβλιοθήκη 1821».

Παραμένοντας λίγο στα εκδοτικά, η κ. Χατζηιωάννου κάνει ξεχωριστή μνεία στην ιστορικό Λουκία Δρούλια, ομότιμη διευθύντρια ερευνών του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ από το 1981 έως το 1996, και στην έκδοση τιμητικού τόμου που θα περιλαμβάνει μέρος της αδημοσίευτης διατριβής της με τίτλο «Sens et portée du philhellénisme». Η μελέτη του φιλελληνικού φαινομένου υπήρξε συστηματική επιστημονική ενασχόληση της ιστορικού και απέδωσε πλούσιους ερευνητικούς καρπούς, βιβλία, άρθρα και δημοσιεύματα στον Τύπο. 

Η έκδοση περιλαμβάνει σε παράρτημα ακόμη τέσσερα δημοσιεύματα της Λουκίας Δρούλια σε συλλογικούς τόμους, που σκιαγραφούν το κίνημα του φιλελληνισμού και φωτίζουν σημαντικές πλευρές του φαινομένου. Συνεπώς, η τιμητική έκδοση, εκτός από μικρό αντίδωρο στη μνήμη της, συνδέεται άμεσα με το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός» που προγραμματίζεται από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θεματικά καλύπτει έξι ενότητες, ξεκινώντας από τη σχέση της Επανάστασης με την τέχνη στη συνεδρία «Η Ελληνική Επανάσταση με εικόνα και συναίσθημα» και καταλήγοντας στη  συζήτηση για την Επανάσταση στη δημόσια σφαίρα. Ουσιαστικά παρουσιάζεται, μέσα από πρωτότυπες έρευνες, η σχέση της Επανάστασης με τον γεωγραφικό περίγυρό της και η οικουμενική διάσταση των ιδεών της, οι οποίες μέσω του φιλελληνισμού «ταξίδεψαν» παντού.

Υπάρχει η δυνατότητα της δωρεάν διαδικτυακής παρακολούθησης του συνεδρίου κατόπιν εγγραφής στο: zoom.us/webinar/register/WN_dhnYsT0hR0mUp-4nriaADw.


Πηγή: Μ. Βασιλειάδου, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια