O ερευνητής Γιώργος Ρότζιος, από την Ημαθία. Λένε ότι η Ιστορία πρωτογράφεται –έστω και με πρόχειρο τρόπο– από τα χέρια των δημοσιογράφων πο...
O ερευνητής Γιώργος Ρότζιος, από την Ημαθία. |
Λένε ότι η Ιστορία πρωτογράφεται –έστω και με πρόχειρο τρόπο– από τα χέρια των δημοσιογράφων που είναι παρόντες σε όλα τα μεγάλα γεγονότα. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις μικρές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, οι οποίες έχουν τη δική τους, μοναδική αξία; Συνήθως πηγαίνουν χαμένες επειδή κανένας δεν τις αποτυπώνει με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο. «Είκοσι και πλέον χρόνια στο ρεπορτάζ, αυτή ήταν η πιο συχνή μου διαπίστωση αλλά και η μεγαλύτερή μου αγωνία», λέει στη στήλη η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, που μαζί με την κοσμήτορα του New York University, την ένθερμη φιλελληνίδα ιστορικό Κάθριν Φλέμινγκ, τολμά κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας.
Η Ελένη Τσάκου, από τον νομό Αττικής. |
Μέσα από το Istorima, η ιστοσελίδα του οποίου εγκαινιάστηκε επισήμως χθες, επιχειρούν να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αρχείο προφορικών ιστοριών που θα αφορά την πατρίδα μας. Η πρωτοτυπία του δεν έγκειται μόνο στο μέγεθός του, αλλά και στο ότι εκείνοι που ήδη έχουν κληθεί να συγκεντρώσουν τα αφηγήματα των απλών ανθρώπων είναι νέοι ηλικίας 18-35 ετών. «Στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, το Istorima, ως μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προσφέρει προσωρινή απασχόληση και ταυτόχρονα εκπαιδεύει χιλιάδες νέα παιδιά, που με τη σειρά τους συγκεντρώνουν το πρωτογενές υλικό», συμπληρώνει η Σοφία Παπαϊωάννου και υπογραμμίζει ότι η ιδέα προχώρησε χάρη στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του τελευταίου για ενίσχυση και επανεκκίνηση των νέων.
Η Κατερίνα Σαμαρά, από την Αττική. |
Κάθε τόσο γίνεται μια ανοικτή πρόσκληση σε κάθε νομό, οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν τα βιογραφικά τους και, στη συνέχεια, αν επιλεγούν, καταγράφουν με ειδικό εξοπλισμό που τους παρέχεται τις ιστορίες του τόπου τους. Αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί μέσα από αυτή την έρευνα η νέα γενιά έρχεται εγγύτερα με το παρελθόν τού μέρους στο οποίο ζει ή μεγάλωσε. Οι ίδιοι οι 1.500 νέοι αποφασίζουν τη θεματολογία αλλά και τους ανθρώπους στους οποίους θα μιλήσουν. Ηδη, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες ηχογραφήσεις, που θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Istorima με μορφή podcast. Ολες τους είναι προσβάσιμες δωρεάν στη σύντομη εκδοχή τους. Σε λίγο καιρό θα γίνει το ίδιο και με το αρχείο προφορικών ιστοριών στην πλήρη τους έκταση.
Η Ευθυμία Παπαγιαννοπούλου, από τη Σχοινούσα. |
Η Σοφία Παπαϊωάννου βρήκε στο πρόσωπο της Κάθριν Φλέμινγκ την ιδανική συνοδοιπόρο. «Ως ιστορικός είχε και εκείνη την ίδια έγνοια με μένα. Εχει ζήσει στην Ελλάδα, μιλάει τη γλώσσα μας άπταιστα και έχει σαφή επίγνωση του αφηγηματικού πλούτου που μπορεί να πάει χαμένος», μας λέει. Η ιστοσελίδα κάνει το ντεμπούτο της με μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορίες, ώστε να καταλάβουν όλοι οι Ελληνες τη σημασία αυτού του εγχειρήματος και να μοιραστούν και τις δικές τους. Η ψηφιακή διεύθυνση είναι www.istorima.org.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια