Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο τύπο αρχαϊκού ανθρώπου, που ζούσε δίπλα στο είδος μας πριν από 100.000 χρόνια. Π...
Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο τύπο αρχαϊκού ανθρώπου, που ζούσε δίπλα στο είδος μας πριν από 100.000 χρόνια.
Πιστεύουν ότι τα απολιθώματα, που έχουν αποκαλυφθεί κοντά στην πόλη Ράμλα, αντιπροσωπεύουν έναν από τους «τελευταίους επιζώντες» μιας πολύ αρχαϊκής ανθρώπινης ομάδας.
Τα ευρήματα αποτελούνται από ένα μερικό κρανίο και ένα σαγόνι ενός ατόμου που έζησε πριν από 140.000 έως 120.000 χρόνια. Σχετικές λεπτομέρειες της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Science.
Τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι το άτομο προήλθε από ένα προηγούμενο είδος που μπορεί να είχε εξαπλωθεί στην περιοχή πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και να «δημιούργησε» τον Νεάντερταλ στην Ευρώπη και αντίστοιχες φυλές στην Ασία.
Οι επιστήμονες ονόμασαν την ανακάλυψη αυτή ως «τύπος Nesher Ramla Homo».
Η Δρ Hila May του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι η ανακάλυψη αναμορφώνει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης, ιδιαίτερα αυτής των Νεάντερταλ. Η γενική εικόνα της εξέλιξης του Νεάντερταλ είχε συνδεθεί στενά με την Ευρώπη.
«Όλα ξεκίνησαν στο Ισραήλ. Εικάζουμε ότι μια τοπική ομάδα ήταν ο πληθυσμός προέλευσης», είπε στο BBC News. «Κατά τη διάρκεια των διαδημικών περιόδων, κύματα ανθρώπων, οι άνθρωποι του Nesher Ramla Homo δηλαδή, μετανάστευσαν από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη».
Η ομάδα πιστεύει ότι τα πρώτα μέλη της ομάδας του Nesher Ramla Homo ήταν ήδη παρόντα στην Εγγύς Ανατολή πριν από 400.000 χρόνια περίπου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ομοιότητες μεταξύ των νέων ευρημάτων και των «προ-Νεάντερταλ» ομάδων στην Ευρώπη.
«Υπάρχουν πολλά ανθρώπινα απολιθώματα από τις σπηλιές Qesem, Zuttiyeh και Tabun που χρονολογούνται από εκείνη την εποχή που δεν μπορούσαμε να αποδώσουμε σε κάποια συγκεκριμένη γνωστή ομάδα ανθρώπων. Αλλά συγκρίνοντας τα σχήματά τους με αυτά του πρόσφατα αποκαλυφθέντος δείγματος από τον Nesher Ramla, δικαιολογούν την ένταξή τους στην ομάδα (του νέου είδους ανθρώπου)».
Η δρ. May εικάζει ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι πρόγονοι των Νεάντερταλ.
«Ο Ευρωπαίος Νεάντερταλ πραγματικά ξεκίνησε εδώ στο Levant και μετανάστευσε στην Ευρώπη, ενώ διασταυρώθηκε με άλλες ομάδες ανθρώπων» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Άλλοι ταξίδεψαν ανατολικά στην Ινδία και την Κίνα, κάτι που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ των αρχαϊκών ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας και των Νεάντερταλ στην Ευρώπη.
«Ορισμένα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Ανατολική Ασία εκδηλώνουν χαρακτηριστικά σαν Νεάντερταλ όπως και ο Nesher Ramla», είπε.
Οι ερευνητές βασίζουν τους ισχυρισμούς τους σε ομοιότητες χαρακτηριστικών μεταξύ των ισραηλινών απολιθωμάτων και εκείνων που βρέθηκαν στην Ευρώπη και την Ασία, αν και ο ισχυρισμός τους είναι αμφιλεγόμενος.
Ο καθηγητής Chris Stringer, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, πρόσφατα αξιολογεί κινεζικά ανθρώπινα λείψανα.
«Ο Nesher Ramla είναι σημαντικός για να επιβεβαιώσει ακόμη περισσότερο ότι συνυπήρχαν διαφορετικά είδη το ένα δίπλα στο άλλο στην περιοχή, εκείνη την εποχή και τώρα έχουμε την ίδια ιστορία στη δυτική Ασία» υπογράμμισε.
Τα απολιθώματα του Nesher Ramla βρέθηκαν σε μια καταβόθρα, που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπήρξαν αρχαϊκοί άνθρωποι. Μπορεί να ήταν μια περιοχή όπου κυνηγούσαν άγρια βοοειδή, άλογα και ελάφια, όπως υποδεικνύεται από χιλιάδες πέτρινα εργαλεία και οστά κυνηγημένων ζώων.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του Δρ Yossi Zaidner στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αυτά τα εργαλεία κατασκευάστηκαν με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο κατασκεύαζαν τα δικά τους εργαλεία και οι σύγχρονοι άνθρωποι της εποχής.
«Ήταν μια έκπληξη που οι αρχαϊκοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εργαλεία που συνήθως σχετίζονται με τον Homo sapiens. Αυτό υποδηλώνει ότι υπήρχαν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο ομάδων», δήλωσε ο Δρ Zaidner.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ανθρώπινη εξέλιξη απέχει πολύ από την απλή (εξέλιξη) και περιλάμβανε πολλές διασπορές, επαφές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπου».
Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση.
Πηγή: LiFO, με πληροφορίες του phys.org/ binghamton.edu/BBC, The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια