Η έκθεση στήνεται στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις για το 1821 απλώνονται σιγά σιγά στην Ελλάδα όπως ακριβώς απλώθηκε γεωγραφικά και...
Η έκθεση στήνεται στα Χανιά. |
Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις για το 1821 απλώνονται σιγά σιγά στην Ελλάδα όπως ακριβώς απλώθηκε γεωγραφικά και η Επανάσταση. Κάθε τόπος αναλαμβάνει να τιμήσει την Ιστορία με τον δικό του τρόπο, αντιμετωπίζοντας ωστόσο και τον κίνδυνο της κόπωσης. Χρειάζεται εφευρετικότητα ώστε το επετειακό να μη γίνει τετριμμένο από την επανάληψη. Η Κρήτη, πάντως, βρήκε τη δική της πρωτοτυπία: Συνδυάζει ένα υπαίθριο αφιέρωμα σε δημόσιο χώρο, ανοικτό σε όλους, με τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία. «Πρόκειται για μια ιδέα που επεξεργαστήκαμε για τουλάχιστον ένα χρόνο και λειτουργεί περίπου ως πείραμα», εξηγεί ο επικεφαλής της Εταιρείας Κρητικών Μελετών και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, που είχε και την έμπνευση για μια περιοδεύουσα «έκθεση – πέρασμα» στις μεγάλες πόλεις του νησιού.
Δεκατέσσερα πάνελ συγκροτούν μια διαδρομή. |
Η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε για ένα μήνα στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, και αύριο θα εγκαινιασθεί στην πλατεία Κατεχάκη, στα Χανιά. Δεκατέσσερα πάνελ με ευσύνοπτα κείμενα και ευφυή γραφιστική επιμέλεια, ώστε να είναι ελκυστικά στο μάτι, εξηγούν την προετοιμασία και τη συμμετοχή του νησιού στην Επανάσταση. Αυτά δημιουργούν ένα είδος διαδρομής, αλλά φέρουν ένα ειδικό QR κωδικό. Με κινητό τηλέφωνο και την ειδική εφαρμογή μπορεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή πληροφοριών.
«Δεν είναι μόνο μια διέλευση στην έκθεση, αλλά και μια νοητή διέλευση στα ίδια τα γεγονότα εκείνης της περιόδου», υπογραμμίζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η μεγαλύτερη έγνοια ήταν να μην αλλάξει –λόγω της τοποθέτησης των πάνελ– η καθημερινότητα των ανθρώπων που βαδίζουν ή ξεκουράζονται στην πλατεία. Μετά τα τέλη Ιουνίου η έκθεση θα πάει στο Ρέθυμνο και στον Αγιο Νικόλαο, ενώ αργότερα, το φθινόπωρο, επιστρέφει στο Ηράκλειο και στήνεται απέναντι από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ώστε να γίνουν εκεί πολλές εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές.
«Με τους αυστηρούς κανόνες που θέτει η πανδημία, αναζητήσαμε μια λύση ώστε η συμμετοχή στην επέτειο να έχει αποδέκτες όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Αξιοποιήσαμε τη λύση του υπαίθριου χώρου και είδαμε ότι στο Ηράκλειο η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θερμή», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και μπορεί κανείς να τη δει και διαδικτυακώς στην ιστοσελίδα www.crete1821.gr.
Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια