Η ανασκαφή σ το σημερινό Birgi (Πυργίον) της δυτικής Τουρκίας αποκάλυψε τεράστιες οχυρώσεις της βυζαντινής εποχής, καθώς θεωρούνται τουλά...
Η ανασκαφή στο σημερινό Birgi (Πυργίον) της δυτικής Τουρκίας αποκάλυψε τεράστιες οχυρώσεις της βυζαντινής εποχής, καθώς θεωρούνται τουλάχιστον 900 ετών, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχαιολόγων την περασμένη Παρασκευή.
Ο αρχαιολόγος Veli Sevin δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα τεράστια βυζαντινά τείχη έφταναν κάποτε τα 8 έως 9 μέτρα ύψος.
«Τα τείχη του βυζαντινού φρουρίου θα αποκαλυφθούν στις ανασκαφές. Υπήρχε εδώ ένα τεράστιο φρούριο που κάλυπτε μια έκταση 14,8 στρεμμάτων», είπε ο Sevin στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA). «Τα τείχη στέκονται ακόμα, τουλάχιστον εν μέρει. Θέλουμε να τα αποκαλύψουμε για να τα παρουσιάσουμε στην ανθρωπότητα».
«Το όνομα της πόλης Birgi προήλθε από το αρχαίο της όνομα, Πυργίον, που σημαίνει φρούριο στα ελληνικά», πρόσθεσε ο Sevin, ο οποίος εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στις ανασκαφές.
To Πυργίον βρισκόταν στην περιοχή του Οδεμήσιου (σύγχρονο Odemis), την κοιλάδα νότια της οροσειράς του Τμώλου( σημ. Boz Dag). Ήταν στρατηγικής σημασίας γιατί όποιος ήλεγχε αυτή την κοιλάδα, ήλεγχε και τη Σμύρνη.
Μερικά από τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στους ακατέργαστους λίθινους τοίχους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών έχουν μεταφερθεί στο τοπικό μουσείο.
Το Πυργίον θεωρείται ότι κατοικήθηκε ήδη από το 750 π.Χ., από διάφορους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία του, συμπεριλαμβανομένων των Φρυγών, των Λυδών, των Περσών καθώς και της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εξακολουθεί να φιλοξενεί πολλά ιστορικά μνημεία, όπως τάφους, μεντρεσέ, τζαμιά, σιντριβάνια, λουτρά, βιβλιοθήκες, τζαμιά και οικίες. Η ιστορική πόλη ανήκει στην υποψήφια λίστα αρχαιολογικών χώρων της UNESCO.
Οι οχυρώσεις που ανασκάπτονται, ωστόσο, χτίστηκαν στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, σε μια εποχή που «οι οθωμανικές επιδρομές άρχισαν σταδιακά να ασκούν πίεση στο Βυζάντιο», είπε ο Sevin.
«Κατασκεύασαν παρόμοιους προμαχώνες ως μία ύστατη προσπάθεια να αμυνθούν ενάντια στους οθωμανούς σε διάφορες περιοχές της Σμύρνης (σημερινές περιοχές Kiraz, Beydağ, Balabanlı και Günlüce)», προσθέτοντας ότι «το φρούριο στο Birgi ήταν πιθανώς το μεγαλύτερο από αυτά».
Σύμφωνα με τον Sevin, το φρούριο δεν έφερε περίτεχνες αρχιτεκτονικές διακοσμήσεις και περιβαλλόταν από μια ζώνη από τούβλα.
«Οι ανασκαφές αναμένεται να συμβάλουν και στον τουρισμό της περιοχής», συμπλήρωσε ο Sevin.
Πηγή: Arkeonews
Δεν υπάρχουν σχόλια