Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: γενική άποψη από δυτικά. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης ] Βρίσκεται στην πεδιάδα του κάτω ρου του Αχέροντα ποτ...
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: γενική άποψη από δυτικά. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Βρίσκεται στην πεδιάδα του κάτω ρου του Αχέροντα ποταμού, σε έναν χαμηλό λόφο πάνω από το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρέβεζας, στη συμβολή του Αχέροντα με τον Μαύρο (αρχαίος Κωκυτός), που σμίγει λίγο βορειότερα με τον Βουβό (αρχαίος Πυριφλεγέθων).
Ο χώρος περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα των ελληνιστικών χρόνων, που έχει ως πυρήνα κεντρικό κτήριο με υπόγεια αίθουσα-κρύπτη, διαδρόμους και βοηθητικά δωμάτια. Επάνω στο αρχαίο συγκρότημα ιδρύθηκε η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Λυκούρεσης, από τον οποίο σώζεται σήμερα το καθολικό, ενώ τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε στον χώρο διώροφη οχυρή κατοικία με πύργο, στον τύπο της «κούλιας».
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: γενική άποψη ΒΔ. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: γενική άποψη από Βόρεια. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: η κεντρική αίθουσα. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: η υπόγεια αίθουσα. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: αποθηκευτικός χώρος. [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: ο μεταβυζαντινός ναός του Αγ. Ιωάννη πάνω από τα ελληνιστικά ερείπια. [Credit:ΕφΑ Πρέβεζας] |
Αρχαιολογικός Χώρος Νεκρομαντείου: η οθωμανική κατοικία (Κούλια). [Credit:Γιώργος Μαλαμίδης] |
Το ελληνιστικό συγκρότημα ερευνήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σ. Δάκαρη, ο οποίος με βάση τις αρχαίες πηγές και ποικίλα ευρήματα το ταύτισε με το φημισμένο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, ενώ έχουν διατυπωθεί και αντίθετες απόψεις, για την ερμηνεία του συγκροτήματος ως οχυρής κατοικίας.
Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος και επισκέψιμος, με υποδομές και για ΑμεΑ, ενώ στο εσωτερικό της οθωμανικής κούλιας λειτουργεί μικρός εκθεσιακός χώρος.
Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια