Α ίσθηση προκάλεσε στα παιδιά η έκθεση φωτογραφίας της «Μύρτιδος», καθώς και έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την Πινακοθήκη τ...
Αίσθηση προκάλεσε στα παιδιά η έκθεση φωτογραφίας της «Μύρτιδος», καθώς και έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από την Πινακοθήκη της, που διεξάγεται ως τις 6 Ιουνίου 2022 στο φιλόξενο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας.
Αποτυπώνοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου τις εντυπώσεις τους, μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό στην έκθεση, έτσι όπως μόνο τα παιδιά μπορούν: «Θα ήθελα να φτιάχνατε κι ένα site με αυτές τις πληροφορίες (αν δεν το έχετε κάνει)», «όταν ήρθα δεν είχα καταλάβει και πολύ, αλλά μετά κατάλαβα και ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα πράγματα που μας έδειξαν», «με συγκλόνισε η ιστορία της Μύρτιδος», «μου άρεσε πολύ η ιστορία της Μύρτιδος και με συγκίνησε», «πάρα πολύ δύσκολα αυτά που έχετε καταφέρει», «ήταν πολύ ωραία και διασκεδάσαμε πολύ, μόνο που τα αγόρια έκαναν φασαρία», «ήταν τέλεια εμπειρία και ελπίζω να έρθει και κάποιος άλλος και να περάσει τέλεια όπως εγώ», «μου άρεσε πάρα πολύ γιατί ταξιδέψαμε 1.000 χρόνια πίσω», «η Μύρτις είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, επίσης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ιστορία γιατί όταν βρέθηκε το κρανίο της είδαν ότι ήταν εντάξει μετά από πολλά χρόνια», είναι μερικές από τις αντιδράσεις των παιδιών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική, πολιτιστική δραστηριότητα, την οποία διοργάνωσαν πρόσφατα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγινήτισσας» Αγγελικής Ναρλή και ο ερευνητής της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» Γρηγόρης Μηλόπουλος.
Με τη φωτογραφική έκθεση και την ειδική εφαρμογή, μέσω 5G, που προορίζεται για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Αίγινας, παρουσιάζεται ένας νέος τρόπος διδασκαλίας της ιστορίας της μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ. «Με την τεχνική της ψηφιακής αφήγησης, τα γεγονότα “ζωντανεύουν” και μέσα από αυτά “ξεπηδούν” μοναδικές ιστορίες και προσεγγίσεις ιστορικών συμβάντων που τα καθιστούν οικεία στους μαθητές και στις μαθήτριες. Αλληλεπιδρώντας με τη “Μύρτιδα”, τα παιδιά ανακαλύπτουν μοναδικές πτυχές της ζωής στην Αρχαία Αθήνα. Σε αυτό το ιδιαίτερο Μουσείο, με την άψογη συνεργασία της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, και της υπεύθυνης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, Σοφίας Μιχαλοπούλου, ξεδιπλώθηκε ένας καταπληκτικός διάλογος μεταξύ των σύγχρονων έργων τέχνης και των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μουσείου, αφού το ένα είναι δίπλα στο άλλο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο «πατέρας» της Μύρτιδος, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής Ορθοδοντικής στο ΕΚΠΑ.
«Η φωτογραφική έκθεση της Μύρτιδος, που αντανακλά τη μεθοδολογία της επιστημονικής της έρευνας, και η εφαρμογή της ψηφιακής αφήγησης για τις πτυχές της καθημερινής ζωής της στην Αρχαία Αθήνα, σε συνδυασμό με τη νέα μουσειολογική προσέγγιση των αρχαιοτήτων που “συνομιλούν” με τους σύγχρονους καλλιτέχνες, έφερε τους μικρούς επισκέπτες να γράφουν και να εκφράζονται με ενθουσιασμό στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου», συμπληρώνει ο ίδιος. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Όλγα-Μαρία Αγγελίδου, Βαγγέλης Ανδρεόπουλος, Μαρία Αντωνάτου, Φανή Αϊνανζή, Ελένη Δελή, Αριστοτέλης Δημητρίου, Μιχάλης Δουλγερίδης, Μαρίνα Καλοπαστά, Μιχάλης Μαδένης, Πένυ Μαναβή, Κατερίνα Μαρούδα, Ιβάν Μαστερόπουλος, Ηλίας Οικονομόπουλος, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Παπαγρηγοράκης, Κωστής Παπαδόπουλος, Αφροδίτη Παπαδουλή, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Εμμανουέλα Πλατανιώτη, Βασιλική Σαρρή, Δημήτρης Σεβαστάκης, Μάρη Σερφιώτη, Lisette Tardy, Μάρθα Τσιάρα, Στέφανος Φωλίνας, Αγάπη Χατζή.
Το πρόσωπο της «Μύρτιδος», του 11χρονου κοριτσιού που πέθανε στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών τον 5ο αι. π.Χ., αναπλάστηκε το 2010 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Έκτοτε έχει υπάρξει «Φίλη της Χιλιετίας» από τον ΟΗΕ, γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ, συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, πρωταγωνίστρια σε animation, έμπνευση για ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς, αλλά και για διδακτορικές εργασίες. Συμπεριελήφθη, επίσης, σε σχολικά βιβλία της αλλοδαπής, ενώ πολύ πρόσφατα εντάχθηκε στα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου.
Πηγή: Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια