Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γιούτα: Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαίες πατημασιές ηλικίας 12.000 ετών

[Credit: R. Nial Bradshaw] Επιστήμονες ανακάλυψαν ανθρώπινες πατημασιές που πιστεύουν ότι ανήκαν σε ενήλικες και παιδιά και οι οποίες χρονολ...

Γιούτα: Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαίες πατημασιές ηλικίας 12.000 ετών
[Credit: R. Nial Bradshaw]

Επιστήμονες ανακάλυψαν ανθρώπινες πατημασιές που πιστεύουν ότι ανήκαν σε ενήλικες και παιδιά και οι οποίες χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία τα αρχαία αυτά ίχνη στις αρχές Ιουλίου καθώς οδηγούσαν προς έναν άλλο κοντινό αρχαιολογικό χώρο στην αεροπορική βάση Hill στην έρημο Great Salt Lake της Γιούτα.

Η ομάδα ανακάλυψε συνολικά 88 μεμονωμένα ανθρώπινα ίχνη χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR). Τα συγκεκριμένα ίχνη που βρέθηκαν στη Γιούτα, εμφανίζονται μόνο μετά τη βροχή και στη συνέχεια εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα, όταν στεγνώσουν από τον ήλιο.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα ίχνη θα μπορούσαν να χρονολογούνται μέχρι και πριν από 12.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της τελικής περιόδου της τελευταίας εποχής των παγετώνων, κατά την εποχή του Πλειστόκαινου (2,6 εκατομμύρια έως 11.700 χρόνια πριν).


Γιούτα: Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαίες πατημασιές ηλικίας 12.000 ετών
[Credit: R. Nial Bradshaw]

Πρόκειται για μια σπάνια ανακάλυψη, δήλωσε η Άνια Κίτερμαν, υπεύθυνη πολιτιστικών πόρων στην αεροπορική βάση Hill, η οποία επέβλεψε τις αρχαιολογικές εργασίες.

«Βρήκαμε πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ανακάλυψη δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, επειδή οι ερευνητές εξακολουθούν να αναλύουν τα ίχνη.

Η έρημος Great Salt Lake καλυπτόταν κάποτε από μια μεγάλη, αλμυρή λίμνη παρόμοια με την Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη – τη μεγαλύτερη λίμνη αλμυρού νερού στο δυτικό ημισφαίριο – από την οποία πήρε το όνομά της η έρημος. Η αρχαία λίμνη στέρεψε σιγά σιγά λόγω των αλλαγών στο κλίμα της Γης που προκλήθηκαν από το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων και οι οποίες άφησαν πίσω τους τα άλατα που κάποτε ήταν διαλυμένα στο νερό.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη λίμνη στις ξηρές αλυκές, η περιοχή ήταν ένας μεγάλος υγροβιότοπος που κατοικούνταν από ανθρώπους μέχρι και πριν από 10.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συνθήκες θα ήταν ιδανικές για τη δημιουργία των «αόρατων» αυτών πατημασιών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι φαίνεται να περπατούσαν σε ρηχά νερά, με την άμμο να γεμίζει γρήγορα το αποτύπωμά τους πίσω τους, όπως συμβαίνει όταν περπατάμε σε μια παραλία, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Ντάρον Ντιούκ, αρχαιολόγος της εταιρείας Far Western Anthropological Research Group, που ειδικεύεται στη διαχείριση πολιτιστικών πόρων.

«Όμως κάτω από την άμμο υπήρχε ένα στρώμα λάσπης που διατήρησε άθικτο το αποτύπωμα».

Οι πατημασιές έχουν έκτοτε γεμίσει με αλάτι καθώς οι υγρότοποι στέγνωσαν, καθιστώντας τις δυσδιάκριτες από το γύρω τοπίο όταν είναι στεγνές, πρόσθεσε ο ερευνητής.


Γιούτα: Ερευνητές ανακάλυψαν αρχαίες πατημασιές ηλικίας 12.000 ετών
[Credit: R. Nial Bradshaw]

Λιγότερο από 1,6 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου αποκαλύφθηκαν τα ίχνη, μια άλλη ερευνητική ομάδα ανακάλυψε έναν καταυλισμό κυνηγών-συλλεκτών που χρονολογείται πριν από 12.000 χρόνια, όπου μπορεί να ζούσαν οι άνθρωποι που άφησαν αυτά τα ίχνη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή περιλάμβαναν ένα αρχαίο τζάκι, πέτρινα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα, έναν σωρό από περισσότερα από 2.000 οστά ζώων και απανθρακωμένους σπόρους καπνού, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη απόδειξη χρήσης καπνού από τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τα νέα ευρήματα, συνέλεξαν μερικά από τα αποτυπώματα προκειμένου να προσδιορίσουν την ακριβή ηλικία τους. Με τη βοήθεια της ραδιοχρονολόγησης, ελπίζουν να μπορέσουν να αναλύσουν μικρά κομμάτια οργανικού υλικού που θα μπορούσαν να έχουν παγιδευτεί στο ίζημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην περιοχή αυτή έχει βρεθεί πληθώρα αρχαίων ανθρώπινων ιχνών. Τον Σεπτέμβριο του 2021, μια μελέτη αποκάλυψε 60 ανθρώπινες πατημασιές στο Εθνικό Πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό, οι οποίες χρονολογούνται πριν από 21.000 έως 23.000 χρόνια, γεγονός που τις καθιστά τις παλαιότερες «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ανθρώπινης ύπαρξης στη Βόρεια Αμερική. Οι εν λόγω πατημασιές ανακαλύφθηκαν επίσης με τη χρήση GPR.


Πηγή: Ε. Τσιριγωτάκη, ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια