Είκοσι και πλέον χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ώρα που ένα εντυπωσιακό άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, έφυγε από την Ήπειρο για να κατα...
Είκοσι και πλέον χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ώρα που ένα εντυπωσιακό άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, έφυγε από την Ήπειρο για να καταλήξει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πρόκειται για το άγαλμα της Τερψιχόρης που φιλοξενείται στο Μουσείο Κάρλος της Ατλάντα. Προβάλλεται ανάμεσα σε δεκάδες άλλα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει κινηθεί καμία διαδικασία από το Υπουργείο Πολιτισμού για την διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό του.
Το άγαλμα θα μπορούσε σήμερα να κοσμεί κάποιο Μουσείο της περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η ευθύνη είναι συγκεκριμένη.
Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια στα χέρια ανθρώπων της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας φτάνουν κάποιες φωτογραφίες του συγκεκριμένου αγάλματος.
Η επιχείρηση ξεκινά.. Συνεργάτες της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους που κατείχαν το άγαλμα.
Ένας από τους ανθρώπους αυτούς μιλά σήμερα στο Epiruspost.. Όπως αφηγείται συναντήθηκαν μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννινα. Σε αγροτική περιοχή. Είδαν το άγαλμα, το φωτογράφισαν εκ νέου. Έκαναν την πρώτη διαπραγμάτευση. Οι κάτοιχοί του ζητούσαν το ποσό των 450 εκατομμυρίων δραχμών.
Από την Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στάλθηκε το φωτογραφικό υλικό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για μία πρώτη εκτίμηση. Η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο ήταν ότι το άγαλμα είναι «κίβδηλο».
Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει την διαπραγμάτευση «υποχρεώθηκαν» να την διακόψουν λόγω της επιμονής του ΥΠΠΟ ότι το άγαλμα ήταν κίβδηλο, πράγμα βέβαια που διαψεύστηκε στη συνέχεια.
Στα εγχώρια κυκλώματα των αρχαιοκαπήλων είχε ήδη διαδοθεί ότι το άγαλμα δεν είναι γνήσιο με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει και η τιμή του.
Λίγα χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι το άγαλμα βρίσκεται στο Μουσείο Κάρλος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πουλήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αποδεικτικά στοιχεία για την παράνομη διακίνηση του αγάλματος έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια όπως τονίζει ο άνθρωπος που έζησε την περιπέτεια του αγάλματος.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για την διεκδίκησή του. Ο ίδιος επιμένει όλα αυτά τα χρόνια. Η τελευταία –πολύ πρόσφατη- απάντηση που έχει είναι πως… ετοιμάζεται ο φάκελος!
Το Μουσείο εν τω μεταξύ εξακολουθεί να παρουσιάζει το άγαλμα κανονικά στην ιστοσελίδα του ως μέρος της συλλογής του με ελληνικά και ρωμαϊκά έργα τέχνης.
Πηγή: EpirusPost
Δεν υπάρχουν σχόλια