Λεπτομέρεια της μολύβδινης δεξαμενής νερού. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico ] Στοιχεία συστήματος ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας...
Λεπτομέρεια της μολύβδινης δεξαμενής νερού. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico] |
Στοιχεία συστήματος ύδρευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοσμημένης δεξαμενής μολύβδου, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιούνται στη Villa Arianna στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Stabiae στον κόλπο της Νάπολης.
Ο αρχαιολογικός καθαρισμός που πραγματοποιήθηκε στο μικρό περιστύλιο της έπαυλης έφερε ξανά στο φως αυτό το στοιχείο, που είχε ήδη εντοπιστεί πριν από περίπου μια δεκαετία και αποτελούσε τμήμα του αρχαίου συστήματος διανομής νερού στο εσωτερικό του κτηρίου.
Συγκεκριμένα, η δεξαμενή αποτελεί ένα εξαιρετικό εύρημα για την περιοχή του Βεζούβιου, λόγω της κατάστασης διατήρησής της και επειδή βρέθηκε στην αρχική της θέση. Μαζί με τα άλλα τμήματα που αποκαλύφθηκαν, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πώς λειτουργούσε, καθώς ήταν υπεύθυνη τόσο για τη ρύθμιση της ροής του νερού όσο και για τη διανομή του στα διάφορα δωμάτια της έπαυλης.
Δεξαμενή νερού 2000 ετών με αγωγούς και κλειδιά στάσης στη Villa Arianna στην Stabiae. [Credit: Pompeii - Parco Archeologico] |
Συνδεδεμένοι με την μεγάλη μολύβδινη δεξαμενή, αποκαλύφθηκαν δύο σωλήνες που τροφοδοτούσαν το σύστημα θέρμανσης της έπαυλης καθώς και το σιντριβάνι που πιθανώς κοσμούσε το impluvium (την κεντρική δεξαμενή συλλογής νερού) στο αίθριο. Τέλος, οι διακοσμήσεις που έφερε το στοιχείο θα ήταν μερικώς ορατές, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στα δύο πλήκτρα στάσης/τερματισμού που επέτρεπαν τη ρύθμιση της ροής του νερού ή το ολικό κλείσιμο της ροής προκειμένου να επιτρέψουν τις εργασίες συντήρησης των υδραυλικών συστημάτων.
«Μια δεξαμενή σαν κι αυτή, με τα πλήκτρα τερματισμού, εμπίπτει σε αυτόν τον τύπο εγκαταστάσεων και συσκευών που φαίνονται σχεδόν σύγχρονες λόγω του τρόπου κατασκευής τους και που πάντα προκαλούσαν έκπληξη από τις πρώτες ανακαλύψεις μεταξύ των αρχαίων πόλεων της Stabiae, Πομπηίας και Oplontis. Επίσης, οι αρχαίοι δεν απαρνήθηκαν τα διακοσμητικά στοιχεία, όπως τον ανάγλυφο αστράγαλο, που ίσως χαρακτήριζε το εργαστήριο που κατασκευάζε το στοιχείο, σαν σύγχρονο σήμα κατατεθέν, και που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ήταν ορατό, αφού η δεξαμενή ήταν τοποθετημένη πάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η προσβασιμότητα, η γνώση και η προστασία αλληλοσυμπληρώνονται, και το οποίο πρόκειται να εξηγήσουμε στο κοινό ως μέρος των ανοιχτών εργοταξίων του Πάρκου» υπογραμμίζει ο Διευθυντής, Gabriel Zuchtriegel.
Δεν υπάρχουν σχόλια