«Το ναυάγιο στη βραχονησίδα Μόδι είναι ιδιαίτερης σημασίας ακριβώς γιατί έχουμε ελάχιστες ενάλιες μαρτυρίες ναυαγίων της Υστερης εποχής του ...
«Το ναυάγιο στη βραχονησίδα Μόδι είναι ιδιαίτερης σημασίας ακριβώς γιατί έχουμε ελάχιστες ενάλιες μαρτυρίες ναυαγίων της Υστερης εποχής του Χαλκού» αναφέρει ο κ. Αγουρίδης. «Στις ελληνικές θάλασσες είναι μόλις το δεύτερο που εντοπίζεται, μετά το ναυάγιο στο Ακρωτήριο των Ιρίων, το οποίο είναι λίγο προγενέστερο».
Σε κάθε περίπτωση το πλοιάριο που ναυάγησε στο Μόδι ταξίδευε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την αιγαιακή προϊστορία, κατά την οποία τα μυκηναϊκά ανάκτορα και η συγκεντρωτική τους οικονομία είχαν καταρρεύσει, καθώς προς το τέλος του 13ου αιώνα π.Χ. ο μυκηναϊκός κόσμος άλλαξε ριζικά.
«Ευρύτερες ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έφεραν αναπόφευκτα και μετακινήσεις πληθυσμών, από τα μεγάλα διοικητικά κέντρα, τα οποία καταστρέφονται από φυσικά αίτια και από επιδρομές εισβολέων, προς την περιφέρεια. Ετσι η αυγή του 12ου π.Χ. αιώνα σηματοδοτεί μία περίοδο ανασυγκρότησης, η οποία είναι εμφανής σε κέντρα όπως η Τίρυνθα (η οποία ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε ολοσχερώς), οι Μυκήνες, ακόμη και οι Κυκλάδες» αναφέρει ο κ. Αγουρίδης και συμπληρώνει: «Το ναυάγιο στο Μόδι λοιπόν, αντίθετα μάλλον από αυτό που θα πιστεύαμε, δείχνει ότι κάποιες εγκαταστάσεις ακόμη και κατά την πρώιμη και μέση φάση της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΓ περιόδου καταφέραν να ευημερούν, βασιζόμενες κυρίως στο θαλάσσιο διαμετακομιστικό εμπόριο, τόσο στον Αργοσαρωνικό όσο και ευρύτερα στο Αιγαίο».
«Στόχος για την επερχόμενη ερευνητική περίοδο του Οκτωβρίου», αναφέρει ο κ. Αγουρίδης, «είναι, καιρού επιτρέποντος, να εξαντλήσουμε τους τομείς όπου η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί και να ερευνήσουμε τα βαθύτερα σημεία του χώρου του ναυαγίου (στα 38-40 μέτρα), ώστε να διαπιστώσουμε εάν έχουν καταλήξει και έχουν θαφτεί εκεί αντικείμενα που κύλησαν από ψηλότερα επίπεδα. Η έρευνα δεν σταματά ποτέ».
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια