Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλευρώνα: Ένα νέο-αρχαίο θέατρο εγκαινιάστηκε

Το θέατρο Πλευρώνας με την θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, πριν την έναρξη των εργασιών. Μα, σε τι χώρους έφτιαχναν τις πόλεις τους κ...

Το θέατρο Πλευρώνας με την θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, πριν την έναρξη των εργασιών.
Το θέατρο Πλευρώνας με την θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, πριν την έναρξη των εργασιών.

Μα, σε τι χώρους έφτιαχναν τις πόλεις τους και έχτιζαν τα ιερά και τα θέατρά τους οι αρχαίοι! Βλέποντας από ψηλά την αρχαία Πλευρώνα και το θέατρό της που εγκαινιάστηκε χθες, το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου ο θαυμασμός είναι μεγάλος. Γιατί η πανοραμική θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου και τις εκβολές του Αχελώου, είναι μοναδική.

Το μικρό θέατρο της αρχαίας πόλης κατασκευασμένο στα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, αρχικά για να λειτουργήσει ως βουλευτήριο συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και στη βραδιά της πανσελήνου, ήχησε  και πάλι στο κοίλο του η φωνή καλλιτεχνών. Ειδικά για περίσταση μάλιστα, μουσική εκδήλωση με την τη Φωτεινή Δάρρα με τίτλο «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια».


Μνημείο με ιδιαιτερότητες

Η αρχαία Πλευρώνα με το εντυπωσιακό τείχος της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις. Σε ξεχωριστή θέση βρίσκεται το μικρό της θέατρο, με το σκηνικό του οικοδόμημα σε επαφή με το τείχος και τον αμυντικό πύργο, που χρησιμοποιούνταν και ως αποδυτήρια των ηθοποιών, στοιχείο που προσδίδει μία επιπλέον σημαντική κατασκευαστική ιδιαιτερότητα.


Το θέατρο Πλευρώνας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης
Το θέατρο Πλευρώνας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης.

Εκτός από τη συμπλήρωση των εδωλίων του κοίλου με νέα από χυτό υλικό, οι πιο εκτεταμένες και απαιτητικές αναστηλωτικές εργασίες έγιναν στο σκηνικό οικοδόμημα, καθώς συμπληρώθηκε η εσωτερική παρειά του τείχους, στην οποία στηρίχθηκαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ορόφου του, φτάνοντας σε συνολικό ύψος 2,50 μ.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν το μεγαλύτερο τμήμα της πυλίδας του πύργου του θεάτρου, η νότια κτιστή κλίμακα που οδηγεί στον όροφο της σκηνής, η αναστήλωση του βόρειου παρασκηνίου και τμήματος του προσκηνίου και του τόξου της βόρειας παρόδου του θεάτρου, το ύψος του οποίου φτάνει τα 3,70 μ.


Η αρχαία Πλευρώνα. Τμήματα του τείχους και η κεντρική πύλη
Η αρχαία Πλευρώνα. Τμήματα του τείχους και η κεντρική πύλη.

Το έργο

Το συγχρηματοδοτούμενο έργο, προϋπολογισμού 900.000,00 €, υλοποιείται απολογιστικά και δι’ αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2020 στο Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ενώ η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, της οποίας επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο ομ.καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Καραδέδος, έγινε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Αεροφωτογραφία της αρχαίας πόλης με την θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου
Αεροφωτογραφία της αρχαίας πόλης με την θέα της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Σημαντικό είναι ότι με τις συγκεκριμένες εργασίες αντιμετωπίζονται αφ΄ενός προβλήματα φθοράς του δομικού υλικού του μνημείου, αφ΄ετέρου επιδιώκεται η αποκατάσταση, σε επιτρεπτά όρια, της μορφής του για λόγους αισθητικούς, διδακτικούς και πρακτικούς, χωρίς να αλλοιώνεται η αυθεντικότητά του.

Η υλοποίηση του έργου αποτελεί άλλωστε, το επιστέγασμα των μακροχρόνιων και εκτεταμένων εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, από το 2002 μέχρι σήμερα, μέσω διαδοχικών συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Γ΄ Κ.Π.Σ. και Ε.Σ.Π.Α.), που έχουν καταστήσει την αρχαία πόλη έναν από τους πλέον οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια