Τα αποτελέσματα των ερευνών του πρώτου έτους του Αρχαιολογικού Προγράμματος Μελιταίας (MELAP) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκ...
Τα αποτελέσματα των ερευνών του πρώτου έτους του Αρχαιολογικού Προγράμματος Μελιταίας (MELAP) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μελιταία Δομοκού το Σάββατο 19 Αυγούστου.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιταίας και ο Δήμος Δομοκού με κεντρικό ομιλητή τον αρχαιολόγο Λάμπρο Σταυρογιάννη, μέλος του προγράμματος και υπεύθυνο για τις έρευνες πεδίου. Το πενταετές Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Μελιταίας αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Μελιταίας την εκδήλωση χαιρέτησαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κα. Ευθ. Καράντζαλη, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Μπ. Λιόλιος, ο αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδας κ. Κ. Αποστολόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιταίας κ. Ν. Τσικράς.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχαιολόγος κ. Λ. Σταυρογιάννης ο οποίος αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό περίγραμμα της αρχαίας πόλης, στη συνέχεια παρουσίασε τα ευρήματα από τις έρευνες στο πλάτωμα της ακρόπολης. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν ένα τμήμα σκύφου με εγχάρακτο το όνομα του ιδιοκτήτη του, του Φιλονείκου καθώς και λύχνοι της ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα ενσφράγιστων κεράμων με τα ονόματα των εργαστηρίων που τις κατασκεύαζαν, καθώς και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, όπως ένα ιατρικό εργαλείο και χάλκινα κοσμήματα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταυρογιάννης τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας στην ακρόπολη της αρχαίας Μελιταίας υποδεικνύουν μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα κατά την ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Ακολούθησε η παρουσίαση των υπολοίπων ερευνών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, αυτή της γεωφυσικής διασκόπησης και της τηλεπισκόπησης. Η πρώτη μέθοδος αποκάλυψε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε τμήματα της κάτω πόλης της αρχαίας Μελιταίας, τα οποία ορίζονταν από μεγάλους δρόμους οι οποίοι δημιουργούσαν οικοδομικά τετράγωνα. Η τηλεπισκόπηση ή αλλιώς LiDAR αποκάλυψε μεγάλες τεχνητές δομές οι οποίες είναι σκεπασμένες από την υπερκείμενη βλάστηση, όπως τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου με πύργους και πύλες.
Η κα. Καράντζαλη δήλωσε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της ότι μέλημά της Εφορείας είναι να στηρίξει το πρόγραμμα όχι μόνο για τα υπόλοιπα τρία χρόνια, όποτε θα ολοκληρωθεί το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και για τα επόμενα δέκα αν όχι και δεκαπέντε χρόνια. Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο κ. Λιόλιος ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Δομοκού στέκεται αρωγός στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την επιτυχημένη πορεία του ερευνητικού προγράμματος.
Τα αποτελέσματα της φετινής ερευνητικής περιόδου η οποία κάλυψε τέσσερις εβδομάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα παρουσιαστούν, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταυρογιάννης σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Δομοκό.
Πηγή: Mag24
Δεν υπάρχουν σχόλια