Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σερ Μαρκ Τζόουνς: Το κύρος του Βρετανικού Μουσείου στα χέρια του

Σε συνέντευξή του προ εικοσαετίας, ο σερ Μαρκ Τζόουνς είχε εκφράσει τη θέση ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά. Ο...

Σε συνέντευξή του προ εικοσαετίας, ο σερ Μαρκ Τζόουνς είχε εκφράσει τη θέση ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά.
Σε συνέντευξή του προ εικοσαετίας, ο σερ Μαρκ Τζόουνς είχε εκφράσει τη θέση ότι μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά.

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς, ο βετεράνος των μουσείων που θα διαδεχθεί τον Γερμανό ιστορικό τέχνης Χάρτγουικ Φίσερ στο Βρετανικό Μουσείο, θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους και αξιόλογους διευθυντές μουσείων της γενιάς του. Στο πρόσωπο του 74χρονου Τζόουνς, οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου και ο επικεφαλής τους, Τζορτζ Οσμπορν, φαίνεται πως βρήκαν τον κατάλληλο διάδοχο του παραιτηθέντος διευθυντή – έναν άνθρωπο με περγαμηνές και ικανότητες που θα εργαστεί για να βγάλει το μουσείο από την εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται.

Ο Μαρκ Τζόουνς υπηρέτησε ως διευθυντής στο μουσείο Victoria & Albert (2001-2011) και μάλιστα ήταν επικεφαλής ενός δεκαετούς προγράμματος ανανέωσης του μουσείου, ύψους 120 εκατ. λιρών. Διετέλεσε επίσης διευθυντής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας (1992-2001) και στη θητεία του ίδρυσε δύο μουσεία στη Σκωτία και υπήρξε ανώτερος επιμελητής της νομισματικής συλλογής του Βρετανικού Μουσείου. Από το 2011 έως το 2016 ήταν πρύτανης του Κολεγίου St. Cross στην Οξφόρδη.

Στις προτεραιότητες του προσωρινού διευθυντή είναι η πλήρης καταγραφή της συλλογής του μουσείου, η ενίσχυση της ασφάλειας και η ανάκτηση του χαμένου του κύρους. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τον Τζορτζ Οσμπορν, ο προσωρινός διευθυντής θα πρέπει να δουλέψει για το μεγάλο έργο της ανακαίνισης του μουσείου και τις συνεργασίες «που σφυρηλατούμε». Μία από αυτές, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο, είναι και η αναζήτηση μιας νέας «συνεργασίας για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα των Γλυπτών, ο κ. Τζόουνς είχε μιλήσει στον βρετανικό Observer το 2002 λέγοντας τότε ότι «είναι δυνατόν να αναπτυχθούν συνεργασίες» μεταξύ των δύο πλευρών. Είχε πει επίσης ότι το ζήτημα δεν είναι απαραιτήτως «μια περίπτωση μεταφοράς κυριότητας ή του να δοθούν τα Γλυπτά πίσω μια και καλή».

Τα λόγια του μοιάζουν να απηχούν τις προθέσεις που έχει εκφράσει ο Τζορτζ Οσμπορν, δηλαδή μια συνεργασία με την Ελλάδα στο θέμα των Γλυπτών και μια συμφωνία που δεν θα αγγίζει τα καυτά σημεία. Το ελληνικό ζήτημα μπορεί να μην είναι φλέγον αυτή τη στιγμή για το μουσείο αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν πώς κινούνται ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο, θεωρούν βέβαιο ότι η θέση του σερ Μαρκ για τα Γλυπτά έπαιξε τον ρόλο της στην επιλογή Οσμπορν. Δεν θα ήθελε ο επικεφαλής του μουσείου να έχει απέναντί του έναν διευθυντή από την αντίθετη πλευρά.

Με θετικό πρόσημο είδε την εξέλιξη η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών. «Είμαι χαρούμενος που δέχθηκε να αναλάβει το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε στην «Κ» ο αρχαιολόγος και επίτιμος πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Αντονι Σνόντγκρας, προσθέτοντας ότι κατά τη θητεία του στο μουσείο Victoria & Albert επέδειξε «ανοιχτό πνεύμα» σε τέτοια θέματα. «Ικανό» και «επιτυχημένο» τον χαρακτήρισε ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.


Η πρώτη δήλωση του νέου προσωρινού διευθυντή

«Είμαι ευτυχής και με τιμά το γεγονός ότι μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να εργασθώ με το συμβούλιο και με συναδέλφους στο Μουσείο για να εγγυηθούμε τη μελλοντική ασφάλεια των συλλογών και να αποκαταστήσουμε τη φήμη αυτού του σπουδαίου μουσείου» δήλωσε ο Τζόουνς.


Πηγή: Σ. Ιωαννίδης, Καθημερινή, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια