Ένα ρωμαϊκό φαλλικό σύμβολο ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρχαία τοποθεσία Viminacium στη Σερβία. Το αντικείμενο, γνωστό ως tint...
Ένα ρωμαϊκό φαλλικό σύμβολο ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρχαία τοποθεσία Viminacium στη Σερβία.
Το αντικείμενο, γνωστό ως tintinnabulum, είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και έχει ένα περίπλοκο σχέδιο ενός κεντρικού φτερωτού φαλλού με πρόσθετους προεξέχοντες φαλλούς και τέσσερις καμπάνες που κρέμονται από αλυσίδες. Είναι μόλις το δεύτερο tintinnabulum που βρέθηκε ποτέ στο Viminacium και το μόνο που βρέθηκε στο αρχικό του αρχαιολογικό πλαίσιο. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την ανακάλυψη του πρώτου και το ίδιο το αντικείμενο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Αυστρία.
Τοποθετημένο περίπου 48 χιλιόμετρα ανατολικά του σημερινού Βελιγραδίου, το Viminacium είχε ένα μεγάλο μόνιμο στρατιωτικό στρατόπεδο που φρουρούσε τα σύνορα με τους Γότθους και ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας Moesia Superior. Διέθετε το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε οπουδήποτε στην επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η τοποθεσία έχει ανασκαφεί τακτικά από την ανακάλυψή της στα τέλη του 19ου αιώνα. Η τρέχουσα ανασκαφή εξερευνά τον αστικό οικισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τη στρατιωτική βάση.
«Η έρευνα για τον αστικό οικισμό (πόλη) του Viminacium μόλις ξεκίνησε και οι πρώτες σημαντικές ανακαλύψεις έχουν ήδη γίνει. Κατά την ανασκαφή ενός από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ανακαλύφθηκε η πύλη ενός κτηρίου. Διαπιστώθηκε ότι το κτήριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά, κατά την οποία το προπύλαιο κατέρρευσε και ανακαλύφθηκε ένα αντικείμενο γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους ως tintinnabulum», δήλωσε ο Ilija Danković, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Βελιγράδι.
Τα tintinnabula ήταν συχνά κρεμασμένα κοντά ή πάνω στις πόρτες ως φυλαχτό για να προστατέψουν από το κακό. Συνήθως ήταν φτιαγμένα από μπρούντζο και παρουσίαζαν το αγαπημένο αντικείμενο των ρωμαϊκών φυλακτών, το fascinus ή φαλλό. Ο φαλλός αντιπροσώπευε τη θεότητα Fascinus και είχε αποτροπαϊκή δύναμη, δηλαδή την ικανότητα να αποτρέπει το κακό ή την κακή τύχη. Οι καμπάνες ήταν επίσης αποτροπαϊκές καθώς πίστευαν ότι το κουδούνισμα τους τρόμαζε τα κακά πνεύματα. Έτσι τα tintinnabula παρείχαν διπλή ισχυρή προστασία από το κακό.
Οι φαλλοί στο tintinnabula μεταμορφώνονται σε ποικίλες μορφές. Θα μπορούσαν να είναι θεότητες, άνθρωποι, λύκοι, λιοντάρια, φτερωτά θηρία, τέρατα ή ένας συνδυασμός πολλών απεικονίσεων. Συχνά ξεπηδούσαν περισσότεροι από ένας φαλλοί από τη φιγούρα. Το παράδειγμα του Viminacium που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είτε το οδηγεί μια ανθρωπόμορφη φιγούρα με πόδια είτε έχει τα δικά της πόδια. Έχει βρεθεί εγκλωβισμένο στο έδαφος για προσεκτική μικροεκσκαφή σε εργαστηριακές συνθήκες. Η διαμόρφωσή του θα αποκαλυφθεί πλήρως μόλις καθαριστεί και συντηρηθεί.
Πηγή: The History Blog
Δεν υπάρχουν σχόλια