Τροποποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικίας Κούστα, η οποία πρόκειται να ανεγερθεί στις Σπέτσες, με βασικό όρο την μείωση του όγκου τη...
Τροποποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της οικίας Κούστα, η οποία πρόκειται να ανεγερθεί στις Σπέτσες, με βασικό όρο την μείωση του όγκου της ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα, ύστερα από αυτοψία ολομέλειάς του.
Πρόκειται για μία νέα διώροφη κατοικία με υπόγειο, η οποία θα κτισθεί σε ακίνητο ευρισκόμενο στη θέση Παναγία Αρμάτα, στην περιοχή Παλαιό Λιμάνι των Σπετσών, ιδιοκτησίας «Σπέτσες Κτηματική Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτου». Ήδη όμως και ύστερα από την αυτοψία του ΚΣΝΜ, που είχε διενεργηθεί στις 30 Νοεμβρίου στο ακίνητο του εφοπλιστή, είχε διαπιστωθεί, ότι το μέγεθος του κτίσματος -όπως προβλεπόταν από την αρχιτεκτονική μελέτη- ήταν υπερβολικό και δεν εναρμονιζόταν με το διατηρητέο του περιβάλλον. Κατόπιν αυτού θα πρέπει να κατατεθεί στο Συμβούλιο νέα μελέτη, σύμφωνη με τους όρους που τέθηκαν.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάνθηκε επίσης, ότι το ζήτημα της ανέγερσης της οικίας θα πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποδεχόμενο έτσι, το σχετικό αίτημα του δήμου Σπετσών, ο οποίος είχε παράσταση στη συνεδρίαση, προβάλλοντας τις ενστάσεις του. Συγκεκριμένα και όπως έχει ήδη γράψει το mononews ο δήμος Σπετσών είναι αντίθετος με την οικοδόμηση του ακινήτου του εφοπλιστή, προβάλλοντας το σκεπτικό, ότι η περιοχή θα πρέπει να παραμείνει αδόμητη, προκειμένου να αναπτύξει σχέδια ανάπλασής της. Για το σκοπό αυτό παρέθεσε μακρά συλλογιστική με μία σειρά ζητημάτων και επιχειρημάτων νομικού χαρακτήρα, για τα οποία ωστόσο, δεν ήταν αρμόδιο να αποφανθεί το ΚΣΝΜ αλλά ούτε και το ΚΑΣ στο οποίο φαίνεται ότι επίσης, θα συζητηθεί το θέμα.
Ενστάσεις
Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου, που άρχισε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ο δήμος αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόθεσή του για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή της Παναγίας Αρμάτας αλλά και για απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων. Ενώ όπως ειπώθηκε επίσης, προτίθεται ξεκινήσει τη διαδικασία αναστολής για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα οικοδομικά τετράγωνα, που θεωρεί, ότι πρέπει να παραμείνουν αδόμητα. Μεταξύ αυτών φυσικά είναι και το ακίνητο ιδιοκτησίας Κούστα. Αναφορές πάντως, σχετικά με την δυνατότητα εξεύρεσης των πόρων, που απαιτούνται για ενδεχόμενες απαλλοτριώσεις δεν έγιναν.
Όσον αφορά εξάλλου, την εξέταση του θέματος και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο δήμος ισχυρίσθηκε, ότι το εκκλησάκι της Παναγίας Αρμάτας, που έχει δώσει την ονομασία του στην περιοχή και το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, κτίσθηκε το 1822. Άρα είναι νεότερο του 1830, χρονολογία που αποτελεί το ορόσημο, που θέτει ο Αρχαιολογικός Νόμος για τον χαρακτηρισμό μνημείων -κινητών και ακινήτων- ως αρχαίων. (Μετά το 1830 θεωρούνται νεότερα.)
Εδώ πάντως, μένει να υπάρξει η εκτίμηση και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακριβής χρονολόγηση της εκκλησίας, αν και εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο.
Αποκλειστική κυριότητα
Απολύτως αποσαφηνισμένο πάντως, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που αφορά στο οικόπεδο Κούστα -όπως και το γειτονικό του, επίσης αδόμητο – καθώς επ’ αυτού έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος. Συγκεκριμένα τα δύο οικόπεδα (Ο.Τ. 445 του Κούστα και Ο.Τ. 446 το διπλανό) είχαν διεκδικηθεί δικαστικά στο παρελθόν από τον δήμο Σπετσών από τον αρχικό ιδιοκτήτη τους. Η δικαστική διαδικασία, που ξεκίνησε το 1990 διήρκεσε τριάντα χρόνια και έληξε οριστικά με απόφαση του Αρείου Πάγου, το 2020, όταν απορρίφθηκαν αμετάκλητα οι ισχυρισμοί του δήμου περί κυριότητας των δύο οικοπέδων. Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί και οι εγγραφές στο Υποθηκοφυλακείο Σπετσών.
Η περιοχή της Παναγίας Αρμάτας, η γιορτή της οποίας γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της μεγάλης νίκης του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού, έχει ως εκ τούτου αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς σ’ αυτήν βρίσκονται και οι τάφοι των σπετσιωτών καπεταναίων Ι. Κούτση (1860) και Ανδρέα Χατζηαναργύρου (1885).
Το οικόπεδο Κούστα, έκτασης 1.685.53 τ.μ. και εντελώς ακανόνιστης κάτοψης βρίσκεται στο ευρύτερο περιβάλλον της -όπως και άλλα οικήματα, που έχουν ήδη ανεγερθεί – και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Επίσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.
Σύμφωνα με τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια, η προς ανέγερση οικία του εφοπλιστή θα ανερχόταν στα 800 τ.μ. κάτι το οποίο προβλέπεται τώρα να περιοριστεί, με γενικότερες αλλαγές όμως και όσον αφορά τον εναρμονισμό της με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια