Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χαμένα βιβλία των αδελφών Γκριμ ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία

Πορτρέτο των αδελφών Γκριμ, από την Elisabeth Baumann, 1855. [Credit: Wikimedia Commons] Ερευνητές του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz στο Πόζ...

Πορτρέτο των αδελφών Γκριμ, από την Elisabeth Baumann, 1855. [Credit: Wikimedia Commons]
Πορτρέτο των αδελφών Γκριμ, από την Elisabeth Baumann, 1855.
[Credit: Wikimedia Commons]

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz στο Πόζναν ανακάλυψαν έναν θησαυρό της λογοτεχνικής ιστορίας, ανακαλύπτοντας 27 πρωτότυπους τόμους από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των αδελφών Γκριμ, Γιάκομπ και Βίλχελμ.

Αυτοί οι διάσημοι Γερμανοί ακαδημαϊκοί, που διακρίθηκαν για τη συλλογή και δημοσίευση παραδοσιακών λαϊκών παραμυθιών, συμπεριλαμβανομένων κλασικών έργων όπως το «Χάνσελ και Γκρέτελ» και το «Κοκκινοσκουφίτσα», συνέβαλαν επίσης σημαντικά στη γερμανική φιλολογία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι τόμοι αυτοί, που θεωρούνταν χαμένοι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδύθηκαν ξανά στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Η καθηγήτρια Eliza Pieciul-Karmińska από τη Σχολή Σύγχρονων Γλωσσών και η Renata Wilgosiewicz-Skutecka από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου πρωτοστάτησαν στην αναζήτηση.


Το εργαστήριο του Άκομπ Γκριμ στη Linkstrasse 7 στο Βερολίνο, 1860, υδατογραφία του Moritz Hoffmann. [Credit: Germanisches Nationalmuseum / Deutsche Digitale Bibliothek]
Το εργαστήριο του Άκομπ Γκριμ στη Linkstrasse 7 στο Βερολίνο, 1860, υδατογραφία του Moritz Hoffmann.
[Credit: Germanisches Nationalmuseum / Deutsche Digitale Bibliothek]

Εκτός από τα διάσημα παραμύθια τους, οι Γκριμ αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη μελέτη της ιστορίας της γλώσσας, συγκεντρώνοντας μια συλλογή που ξεπερνά τους 8.000 τόμους. Η συλλογή αυτή, σχολαστικά σχολιασμένη και σημαδεμένη από τους ίδιους τους αδελφούς, αποτελεί έναν βιβλιοφιλικό θησαυρό και μια πλούσια πηγή για την κατανόηση των ερευνητικών μεθοδολογιών τους.

«Το γεγονός και μόνο ότι βρέθηκαν μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι οι συλλογές βιβλίων της Βιβλιοθήκης μπορούν να περιέχουν και άλλους τόμους που ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή βιβλίων των Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ», σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι τόμοι που ανακαλύφθηκαν στο Πόζναν περιέχουν χειρόγραφες σημειώσεις και υπογραμμίσεις. Η μετακίνηση των συλλογών των βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά από αυτόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των τόμων. Οι ερευνητές εξήγησαν: «Πιστεύεται ότι τα βιβλία έφτασαν στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Πόζναν κατά τη μεταπολεμική περίοδο λόγω της μετεγκατάστασης των συλλογών βιβλιοθηκών κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο».


Χαμένα βιβλία των αδελφών Γκριμ ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία
[Credit: Public Domain]

Αναλύοντας και τεκμηριώνοντας τις σημειώσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους τόμους, οι ερευνητές στοχεύουν να κατανοήσουν βαθύτερα τη διαρκή επίδραση των Γκριμ στη λογοτεχνία και τη γλωσσολογία.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Pieciul-Karmińska, E., & Wilgosiewicz-Skutecka, R. (2024). Prywatna biblioteka braci Grimm i odnaleziony fragment księgozbioru w Bibliotece Uniwersyteckiej w Poznaniu. Biblioteka, (27 (36)), 49–78. doi:10.14746/b.2023.27.4


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια