[Credit: Archaeology of the Czech Academy of Sciences (ARUP)] Μια γυναίκα που περπατούσε στην πόλη Kutná Hora, στην περιοχή της Κεντρικής Βο...
[Credit: Archaeology of the Czech Academy of Sciences (ARUP)] |
Μια γυναίκα που περπατούσε στην πόλη Kutná Hora, στην περιοχή της Κεντρικής Βοημίας της Τσεχίας, βρήκε έναν θησαυρό σχεδόν 900 ετών με περισσότερα από 2.150 μεσαιωνικά ασημένια νομίσματα, γνωστά ως δηνάρια.
Η γυναίκα βρήκε μερικά ασημένια νομίσματα ενώ περπατούσε σε ένα χωράφι στο Kutnohorsku και επικοινώνησε με αξιωματούχους, ανέφερε το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας σε δελτίο τύπου της 16ης Μαΐου.
Ο θησαυρός αποτελείται από περισσότερα από 2.150 ασημένια νομίσματα που κόπηκαν μεταξύ 1085 και 1107. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκαν στην Πράγα και εισήχθησαν στη Βοημία. Ο θησαυρός ήταν αποθηκευμένος σε ένα κεραμικό αγγείο που καταστράφηκε με την πάροδο των ετών, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον πυθμένα του.
Η ανακάλυψη του θησαυρού είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων 10 ετών, λένε οι ειδικοί. [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας] |
«Το εύρημα ήταν κατασκευασμένο από κράμα νομισμάτων, το οποίο, εκτός από ασήμι, περιέχει επίσης πρόσμιξη χαλκού, μολύβδου και ιχνοστοιχείων μετάλλων», αναφέρει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών (ARUP) στο δελτίο Τύπου. «Ο προσδιορισμός της συγκεκριμένης σύνθεσης μπορεί επίσης να βοηθήσει στον προσδιορισμό της προέλευσης του χρησιμοποιούμενου αργύρου».
Ο αρχαιολόγος του ARUP, Filip Velímský, θεωρεί ότι η ανακάλυψη είναι σαν να κερδίζεις ένα βραβείο στη λοταρία - ακόμη και αν κάποιος άλλος ήταν ο χαμένος. «Πιθανότατα τοποθετήθηκε στη θέση του κατά το πρώτο τέταρτο του 12ου αιώνα, σε μια εποχή εσωτερικής πολιτικής αστάθειας», δήλωσε.
«Εκείνη την εποχή, υπήρχαν διαμάχες στη χώρα μεταξύ των μελών της δυναστείας Přemysl σχετικά με τον πριγκιπικό θρόνο της Πράγας», είπε. Σύμφωνα με το ARUP, οι μάχες ήταν συχνές κατά τη διάρκεια της περιόδου και η αποθήκη θα μπορούσε να είναι μετρητά «για την πληρωμή μισθών ή λαφύρων πολέμου».
Μερικά από τα 900 ετών νομίσματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας] |
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. «Δυστυχώς, για τη στροφή του 11ου προς τον 12ο αιώνα, δεν έχουμε στοιχεία για την αγοραστική δύναμη των σύγχρονων νομισμάτων», δήλωσε ο ίδιος. «Ήταν όμως ένα τεράστιο, αδιανόητο -και ταυτόχρονα μη διαθέσιμο- ποσό για έναν απλό άνθρωπο. Μπορεί να συγκριθεί με τη νίκη ενός εκατομμυρίου στο τζακ ποτ».
Τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση και τεκμηρίωση, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει ένα χρόνο. Στη συνέχεια, τα νομίσματα θα εκτεθούν σε έκθεση που αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2025.
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια