Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια της θρυλικής μεσαιωνικής πόλης Rungholt, η οποία πιστεύεται ότι κατακλύστηκε από τη θάλασσα κατά τη...
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια της θρυλικής μεσαιωνικής πόλης Rungholt, η οποία πιστεύεται ότι κατακλύστηκε από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της πλημμύρας του Αγίου Μάρκελλου το 1362. Το γεγονός αυτό, γνωστό ως εξωτροπικός κυκλώνας, προκάλεσε μια ισχυρή καταιγίδα που κατέστρεψε τις παράκτιες περιοχές των Βρετανικών Νήσων, των Κάτω Χωρών, της βόρειας Γερμανίας και της Δανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 25.000 άνθρωποι.
Το Rungholt, μια πόλη στη Βόρεια Φρισία, θεωρούνταν χαμένο στη θάλασσα και η ύπαρξή του ήταν θρυλική. Σύμφωνα με τις ιστορίες, το Rungholt ήταν μια ευημερούσα πόλη που υπέκυψε στη θεϊκή τιμωρία για τις αμαρτωλές συνήθειες των κατοίκων της. Η πιο διάσημη ιστορία αφορά έναν ιερέα που προσευχήθηκε για την τιμωρία των κατοίκων της πόλης, αφού μια ομάδα μεθυσμένων νεαρών τον ανάγκασε να δώσει το τελευταία ιερή μετάληψη σε ένα γουρούνι. Λίγο αργότερα, η πόλη υποτίθεται ότι κατακλύστηκε από τη θάλασσα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εντόπισαν τη χαμένη μεσαιωνική πόλη Rungholt. [Credit: F. Schlütz, Κίελο- J. Lemm, Βερολίνο). Πηγή: Wilken et al., Sci Rep (2024)] |
Το 2023, αρχαιολόγοι από διάφορα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz, το Κέντρο Βαλτικής και Σκανδιναβικής Αρχαιολογίας και το Κρατικό Τμήμα Αρχαιολογίας του Schleswig-Holstein, άρχισαν να φέρνουν στο φως ίχνη του Rungholt στη Βόρεια Φρισική Θάλασσα Wadden. Χρησιμοποιώντας προηγμένες γεωφυσικές μεθόδους, όπως η μαγνητική βαθμιδωμετρία, η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και τα θαλάσσια σεισμικά προφίλ ανάκλασης, οι ερευνητές εντόπισαν μια αλυσίδα μεσαιωνικών terps (οικιστικών τύμβων) μήκους δύο χιλιομέτρων, μαζί με τα υπολείμματα μιας μεγάλης εκκλησίας και εκτεταμένων συστημάτων αποστράγγισης.
Τα ευρήματα της ομάδας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports, παρουσιάζουν μια λεπτομερή ανακατασκευή του μεσαιωνικού τοπίου του Rungholt. Η ανακατασκευή αυτή περιλαμβάνει ένα δίκτυο αποστραγγιστικών τάφρων, ένα θαλάσσιο ανάχωμα και 64 πρόσφατα εντοπισμένους οικιστικούς τύμβους. Ειδικότερα, ένας εξέχων μεσαιωνικός τύμβος που πιστεύεται ότι αποτελεί τη θέση της κύριας εκκλησίας της πόλης αποκάλυψε δύο μαγνητικές ανωμαλίες που υποδεικνύουν ένα ορθογώνιο χαρακτηριστικό και μια ημικυκλική δομή. Συγκρίνοντας τα δεδομένα της έρευνάς τους με άλλες γνωστές μεσαιωνικές εκκλησίες που διατηρούνται ακόμη στη Βόρεια Φρισία, οι ερευνητές προτείνουν ότι η δομή αυτή είναι μια ύστερη ρωμανική εκκλησία με ενσωματωμένο πύργο.
«Το κτήριο πρέπει να ήταν μία από τις κύριες εκκλησίες της Βόρειας Φρισίας και είναι πιθανότατα αυτό που παρείχε στέγη και χώρο εργασίας για τον κλήρο», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. Η Ruth Blankenfeldt από το Κέντρο Βαλτικής και Σκανδιναβικής Αρχαιολογίας δήλωσε: «Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος έγκειται στη σημασία της εκκλησίας ως κέντρο μιας οικιστικής δομής, η οποία λόγω του μεγέθους της πρέπει να ερμηνευτεί ως ενορία με υπερκείμενη λειτουργία».
Ο Bente Sven Majchczack του Πανεπιστημίου του Κιέλου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της ομάδας, σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη τοποθετεί την εκκλησία ανάμεσα στις μεγάλες εκκλησίες της Βόρειας Φρισίας. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν αδιάσειστα στοιχεία για την άλλοτε ακμάζουσα πόλη Rungholt, η ύπαρξη της οποίας έχει συζητηθεί μεταξύ των ιστορικών. Σύμφωνα με το National Geographic, η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι το Rungholt υπήρξε και υποδηλώνει ότι ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Edomsharde, μιας διοικητικής περιφέρειας στη Βόρεια Φρίσλαντ που υπήρχε μέχρι το 1634.
Η ανακάλυψη εισαγόμενων αντικειμένων υψηλής ποιότητας, όπως ερυθροσίδηρα και πέτρινα σκεύη με γάνωμα από μόλυβδο, χυτά χάλκινα καζάνια, σφυρήλατα ορειχάλκινα καζάνια, σπαθιά και ισπανόμορφη φαγεντιανή, καταδεικνύει περαιτέρω τη σημασία του Rungholt στο διαπεριφερειακό εμπόριο. Αυτά τα αντικείμενα υποδηλώνουν ότι το Rungholt ήταν μια ευημερούσα πόλη που συμμετείχε σε εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα.
Ωστόσο, οι ερευνητές αγωνίζονται ενάντια στον χρόνο για να μελετήσουν περαιτέρω την περιοχή. «Τα κατάλοιπα του μεσαιωνικού οικισμού είναι ήδη έντονα διαβρωμένα και συχνά ανιχνεύονται μόνο ως αρνητικά αποτυπώματα», εξήγησε η Hanna Hadler του Ινστιτούτου Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz. «Επομένως, πρέπει επειγόντως να εντατικοποιήσουμε την έρευνα».
Τα σύνολα δεδομένων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό για λόγους πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποσκοπούν στην προστασία του χώρου. Παρά τις προκλήσεις, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να συνεχίσει την έρευνά της και να μάθει περισσότερα για το Rungholt πριν η θάλασσα, η οποία αρχικά προσπάθησε να εξαφανίσει το Rungholt από τον χάρτη το 1362, καταπιεί οριστικά την καταδικασμένη πόλη.
Χάρτης της Βόρειας Φρίσλανδης του 17ου αιώνα στον οποίο σημειώνεται το Rungholt. |
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Wilken, D., Hadler, H., Majchczack, B.S. et al. (2024). The discovery of the church of Rungholt, a landmark for the drowned medieval landscapes of the Wadden Sea World Heritage. Sci Rep 14, 15576. doi:10.1038/s41598-024-66245-0
Πηγή: Archaeology News
Δεν υπάρχουν σχόλια