Ένας κυλινδρικός σφραγιδόλιθος και μια μολύβδινη πέτρα σφεντόνας περίπου 3.400 χρόνων ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην αρχαία Μάδυτο. [C...
Ένας κυλινδρικός σφραγιδόλιθος και μια μολύβδινη πέτρα σφεντόνας περίπου 3.400 χρόνων ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην αρχαία Μάδυτο. [Credit: ΑΑ] |
Ένας κυλινδρικός σφραγιδόλιθος και μια μολύβδινη πέτρα σφεντόνας περίπου 3.400 ετών ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στην αρχαία ελληνική πόλη Μάδυτο.
Η αρχαία Μάδυτος (σημερινό Ετζέαμπατ ή Εσέαμπατ) είναι πόλη στα Δαρδανέλια, στην περιφέρεια του Μαρμαρά της Τουρκίας, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Καλλίπολης στα στενά των Δαρδανελίων.
Η Μάδυτος κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Χαλκολιθική Εποχή μέχρι τον Μεσαίωνα.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη των 5.000 ετών Μάδυτο, συνεχίζονται με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Göksel Sazcı, από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Onsekiz Mart (ÇOMÜ), με μια ομάδα 10 επιστημόνων και 6 εργατών.
Αεροφωτογραφία της αρχαίας Μαδύτου στο σημερινό Eceabat, Çanakkale, της βορειοδυτικής Τουρκίας. [Credit: ΑΑ] |
Στην ανασκαφική περίοδο του 2024, η ομάδα εστίασε στα στρώματα που χρονολογούνται από την αρχή της Μέσης Εποχής του Χαλκού, δηλαδή το 2000 π.Χ., την οποία η αρχαιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει ως την περίοδο Τροίας – 5 και για την οποία ελάχιστα είναι γνωστά.
Οι πολλαπλές χρήσεις της σφραγίδας και τι μαρτυρά για το περίπλοκο δίκτυο του εμπορίου
Ο καθηγητής Δρ. Göksel Sazcı δήλωσε σχετικά: «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της χρονιάς είναι ένας κυλινδρικός σφραγιδόλιθος 4.000 ετών από υαλότριμμα».
Εξηγώντας ότι, οι κυλινδρικοί σφραγιδόλιθοι δεν έχουν προέλευση από την Ανατολία, ο καθηγητής Sazcı εξήγησε ότι οι σφραγίδες αυτές εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Ουρούκ, μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες πόλεις των Σουμέριων, δηλαδή στην Μεσοποταμία, πριν από περίπου 5 χιλιάδες χρόνια.
Η κορυφή του κυλινδρικού σφραγιδόλιθου είναι διακοσμημένη με μαιάνδρους και στη βάση του είναι χαραγμένα τρίγωνα.
Ο καθηγητής Göksel Sazcı. [Credit: ΑΑ] |
«Οι σφραγιδόλιθοι έχουν μια τρύπα στην μέση και πιθανόν να φοριόνταν στον λαιμό, συμβολίζοντας τον ιδιοκτήτη. Ήταν η κυλινδρική εκδοχή των σφραγίδων που βρέθηκαν στην Τροία και οι οποίες, για πρώτη φορά βρέθηκαν στην ύστερη Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίπου στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στην περιοχή, είναι μοναδικό το γεγονός ότι βρέθηκε μόνο ως κύλινδρος. Στη Δυτική Ανατολία, έχει βρεθεί πρόσφατα ένας παρόμοιος στον αρχαιολογικό χώρο στην Κιουτάχεια» περιέγραψε.
«Οι σφραγίδες είναι σύμβολα προσωπικότητας»
«Έγινε γνωστό από ανακαλύψεις που έγιναν στο Κιουλτεπέ, κοντά στην Καισάρεια, ότι το δίκτυο εμπορίου, το οποίο ξεκίνησε στην Μεσοποταμία αναπτύχθηκε στο εσωτερικό της Ανατολίας. Με το εύρημα του Tavşanlı Höyük μπορούμε να πούμε ότι αυτό το τμήμα του εμπορικού δικτύου εκτεινόταν στη δυτική Ανατολία και, με το εύρημα από τη Μάδυτο, μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ένα άλλο τμήμα εκτεινόταν στην Ευρωπαϊκή πλευρά μέσα από τη βορειοδυτική Ανατολία. Οι σφραγιδόλιθοι είναι σύμβολα της προσωπικότητας, αναγνωριστικά σημάδια, ίσως εχέγγυα ενός αγαθού, εμπορεύματος ή για την αναγνώριση του ιδιοκτήτη τους» ανέφερε ο αρχαιολόγος.
«Οι σφραγίδες εντυπώνονται τόσο σε κεραμικά όσο και σε πηλό, κολλώντας τες στο σημείο επαφής του προϊόντος το οποίο δένεται με σχοινί και αφήνεται να ξεραθεί. Έτσι φαίνεται αν ένα εμπόρευμα έχει ανοιχθεί ή όχι. Εκτός από την εγγυητική της λειτουργία, η σφραγίδα μαρτυρά και την επωνυμία και τον ιδιοκτήτη. Έχει διάφορες λειτουργίες».
[Credit: ΑΑ] |
Μολύβδινη πέτρα σφεντόνας: Ακόμη ένα σπάνιο εύρημα
Εξηγώντας ότι, εκτός από τον κυλινδρικό σφραγιδόλιθο, ανακαλύφθηκε ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα, μια μολύβδινη πέτρα για σφεντόνα, ο Δρ. Göksel Sazcı συμπληρώνει: «Αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιούνται από την Παλαιολιθική Περίοδο, όπου κυριαρχούσε ο τρόπος ζωής του συλλέκτη – κυνηγού, μέχρι και σήμερα».
«Οι πέτρες για σφεντόνες συνήθως φτιάχνονται από πέτρα και σκληρό πηλό. Οι μολύβδινες είναι πολύ σπάνιες και συναντώνται κυρίως στην Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Ελάχιστος είναι ο αριθμός αυτών που έχουν βρεθεί στην Εποχή του Χαλκού. Ένα τέτοιο παράδειγμα βρέθηκε στην Τροία. Τέτοιου είδους ευρήματα είναι γνωστά κυρίως από την Κρήτη, τον χώρο της Κνωσού και την Κύπρο. Πρόκειται για θανατηφόρα όπλα. Είναι αιχμηρά στο ένα άκρο και, όταν χτυπήσουν τον στόχο τους, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη και βαριά βλάβη στον άνθρωπο» τόνισε.
Πηγή: Enikos, Daily Sabah
Δεν υπάρχουν σχόλια