[Credit: Karabük University] Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης στην σημερινή περιοχή Eskipazar του Karabük τ...
[Credit: Karabük University] |
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης στην σημερινή περιοχή Eskipazar του Karabük της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ένα φυλαχτό του 5ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζει τον Σολομώντα έφιππο να λογχίζει τον διάβολο.
Στην αρχαία πόλη, η οποία χρησίμευσε ως οικισμός κατά την ύστερη χαλκολιθική, τη ρωμαϊκή και την πρώιμη βυζαντινή εποχή, διενεργούνται ανασκαφές και εργασίες αποκατάστασης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ersin Çelikbaş από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Karabük.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη, γνωστή ως «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας», ανακαλύφθηκε ένα κρεμαστό φυλακτό που απεικόνιζε τον Σολομώντα και χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ..
[Credit: Karabük University] |
Ο Çelikbaş εξήγησε ότι οι εργασίες για το έργο συνεχίζονται στην αρχαία πόλη. Σημειώνοντας ότι βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, δήλωσε σχετικά: «Ένα από αυτά αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής της δομής που ονομάσαμε συμβατικά “SDJ-3”. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνούργημα για την αρχαιολογία της Ανατολίας, καθώς δεν έχουν βρεθεί παρόμοια παραδείγματα στην περιοχή αυτή στο παρελθόν. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κρεμαστό φυλακτό».
Ο Δρ Ersin Çelikbaş δήλωσε ότι αυτό το τεχνούργημα είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την αρχαιολογία της Ανατολίας: «Η απεικόνιση δείχνει τον Σολομώντα έφιππο, να λογχίζει έναν δαίμονα. Γιατί αυτή η απεικόνιση; Επειδή ο Σολομώντας είναι σημαντικός και στις τρεις μεγάλες θρησκείες. Σημειώνεται ως ηγεμόνας στον Ιουδαϊσμό και τη Βίβλο και στο Ισλάμ, αναγνωρίζεται όχι μόνο ως ηγεμόνας αλλά και ως προφήτης. Ως εκ τούτου, η απεικόνιση του Σολομώντα, σημαντική στις μονοθεϊστικές θρησκείες, σε αυτό το κρεμαστό κόσμημα μας εξέπληξε και μας έδειξε τη σημασία του για την αρχαιολογία της Ανατολίας».
Ο Çelikbaş σημείωσε ότι η επιγραφή στο φυλαχτό γράφει «Ο Κύριός μας έχει νικήσει το κακό» και είπε: «Γιατί βρέθηκε εδώ αυτό το φυλαχτό; Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τον στρατιωτικό χαρακτήρα της Αδριανούπολης. Έχουμε εντοπίσει στο παρελθόν στοιχεία ύπαρξης μιας μονάδας ιππικού εδώ μέσω αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο Σολομώντας είναι επίσης γνωστός ως διοικητής στρατών. Καταλαβαίνουμε ότι θεωρούνταν επίσης ως προστατευτική φιγούρα για το ρωμαϊκό και βυζαντινό ιππικό στην Αδριανούπολη».
[Credit: Karabük University] |
Και συμπληρώνει: «Η μπροστινή πλευρά απεικονίζει τον Σολομώντα και αναφέρει τον θρίαμβο του Θεού επί του κακού, ενώ η πίσω πλευρά φέρει τα ονόματα των τεσσάρων αγίων αγγέλων: Αζραήλ, Γαβριήλ, Μιχαήλ και Ισραήλ. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Κανένα παρόμοιο τεχνούργημα δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην αρχαιολογία της Ανατολίας. Μόνο ένα συγκρίσιμο παράδειγμα από άποψη απεικόνισης έχει βρεθεί στην Ιερουσαλήμ. Η εμφάνιση δύο παρόμοιων τεχνουργημάτων σε τόσο μεγάλες αποστάσεις δείχνει ότι η περιοχή αυτή ήταν σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στην αρχαιότητα. Με βάση τις γραμματοσειρές των επιγραφών και τα στρωματογραφικά δεδομένα από τις μελέτες μας, χρονολογούμε το τεχνούργημα στον 5ο αιώνα μ.Χ.».
Πηγή: ArkeoNews
Ο έφιππος Άγιος Γεώργιος είναι που σκοτώνει τον δράκοντα ... Ένας στρατιωτικός άγιος ιδαιτέρως αγαπητός στον βυζαντινό στρατό .Στη νεώτερη εποχή η σημαία του πεζικού μας φέρει στο κέντρο τον Άγιο Γεώργιο .
ΑπάντησηΔιαγραφή