Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιθυμητή η κράτηση θέσης. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει παρουσίαση της έκδοσής του...
![]() |
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιθυμητή η κράτηση θέσης. |
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει παρουσίαση της έκδοσής του «Ρόδος (1912-1947). Η πολιτική για τον σχεδιασμό του χώρου και τη διαχείριση των μνημείων κατά την ιταλική Κατοχή», του Κωνσταντίνου Καρανάσου, δρ αρχιτέκτονα-μηχανικού ΕΜΠ, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (ώρα 18:30), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Η έκδοση, που επικεντρώνεται στη διαχείριση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου κατά την Ιταλοκρατία (1912-1947), εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών προβληματισμών για την πολιτική αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης αρχιτεκτονικών μνημείων σε ιστορικά κέντρα πόλεων. Στην έκδοση καταγράφονται οι αρχιτεκτονικές και αναστηλωτικές επεμβάσεις, καθώς και ο συνολικός πολεοδομικός σχεδιασμός για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την ιταλική διοίκηση μέσω των επιστημονικών και πολιτικών της εκπροσώπων.
![]() |
Άποψη από δυτικά του Επισκοπικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης των ετών 1938-40. [Credit: © Υπουργείο Πολιτισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου] |
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Emanuele Papi, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Σιένα, ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου Βενετάς, αρχιτέκτων, πολεοδόμος και ιστορικός της Πολεοδομίας, η καθηγήτρια Monica Livadiotti, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Μπάρι, και ο καθηγητής Βασίλης Κολώνας, ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Θα παρέμβει ο συγγραφέας του τόμου Κωνσταντίνος Καρανάσος, ο οποίος θα αναφερθεί σε επιμέρους στοιχεία της πολυετούς έρευνας που διεξήγε σε αρχεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων του Ιδρύματος.
![]() |
Άποψη από νότια της Θαλασσινής Πύλη (1923-24), Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών |
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Επιθυμητή η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Εκδόσεων, στα τηλέφωνα 210 3256924, 210 3256930, 210 3256943 (Δευτ.-Παρ. 12:00-16:00).
Πηγή: The Huffington Post
Δεν υπάρχουν σχόλια