Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Saturday, July 12

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Βρέθηκε απολιθωμένος εμετός 66 εκατομμυρίων ετών

Danekræ DK-1295, ένα αναμασημένο σύμπλεγμα θραυσμάτων από τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη θαλάσσιων κρίνων που καταναλώθηκαν κατά την Κρητι...

Danekræ DK-1295, ένα αναμασημένο σύμπλεγμα θραυσμάτων από τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη θαλάσσιων κρίνων που καταναλώθηκαν κατά την Κρητιδική περίοδο πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. [Credit: Sten Lennart Jakobsen]

Το εύρημα εντοπίστηκε από έναν ντόπιο ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων στους βράχους του Stevns, μια περιοχή που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, νότια της Κοπεγχάγης.

Ένα κομμάτι απολιθωμένου εμετού, που χρονολογείται από την εποχή που οι δεινόσαυροι περιπλανιόντουσαν στη γη, ανακαλύφθηκε στη Δανία, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο της Ανατολικής Ζηλανδίας.

Το εύρημα, ηλικίας 66 εκατομμυρίων ετών, εντοπίστηκε από έναν ντόπιο ερασιτέχνη κυνηγό απολιθωμάτων στους βράχους του Stevns, μια περιοχή που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO νότια της Κοπεγχάγης.

Κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ο Peter Bennicke βρήκε ασυνήθιστα θραύσματα, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν κομμάτια κρινοειδούς (εχινόδερμο που ζει προσκολλημένο στον πυθμένα της θάλασσας – αποκαλείται επίσης θαλάσσιος κρίνος) σε ένα κομμάτι κιμωλίας αναφέρει ο Guardian.

O Bennicke πήγε τα θραύσματα σε ένα μουσείο για εξέταση, το οποίο χρονολόγησε τον εμετό στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.


Οι βράχοι του Stevns Klint στο νησί Zealand της Δανίας.  [Credit: Mikkel Houmøller / Wikimedia Commons]
Οι βράχοι του Stevns Klint στο νησί Zealand της Δανίας.
 [Credit: Mikkel Houmøller / Wikimedia Commons]

«Ασυνήθιστο εύρημα»

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εμετός αποτελείται από τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη κρίνων της θάλασσας, τα οποία πιθανότατα φαγώθηκαν από ένα ψάρι που ξερνούσε τα μέρη που δεν μπορούσε να χωνέψει.

«Αυτού του είδους τα ευρήματα θεωρούνται πολύ σημαντικά κατά την ανακατασκευή οικοσυστημάτων του παρελθόντος, επειδή παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ποια ζώα τρώγονταν από ποια», ανέφερε το μουσείο σε δελτίο Τύπου τη Δευτέρα 28/1.

Ο παλαιοντολόγος Jesper Milan χαιρέτισε την ανακάλυψη ως «πραγματικά ασυνήθιστο εύρημα», προσθέτοντας ότι βοήθησε στην εξήγηση των σχέσεων στην προϊστορική τροφική αλυσίδα.

«Τα κρινάκια της θάλασσας δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, καθώς αποτελούνται κυρίως από ασβεστολιθικές πλάκες που συγκρατούνται μεταξύ τους από λίγα μαλακά μέρη. Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζώο, πιθανότατα κάποιο είδος ψαριού, που πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια έτρωγε θαλάσσια κρίνα που ζούσαν στον πυθμένα της Κρητιδικής θάλασσας και ξερνούσε τα σκελετικά μέρη» είπε.


Πηγή: Το Βήμα, LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια

Η Ταπισερί της Μπαγιέ επιστρέφει στη Βρετανία μετά από 900 χ...

ΥΠΠΟ: Αναδεικνύεται το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, στη Ρόδο

Βράβευση του Αρχοντικού Γεωργίου Σβαρτς για τον φωτισμό του ...

OceanOneK: Το ρομπότ που εξερευνά ναυάγια στα 1.000 μέτρα βά...

Νέες αντιδράσεις για το μοναδικό εύρημα στην Κρήτη: «Πνίγουν...

Οι κρυμμένοι Θεοί του Πόντου: Τα αγαλματίδια του Διονύσου κα...

Συμμετοχή στην ανασκαφή της αρχαίας Τενέας

Δράμα: Εντοπίστηκαν θαυμάσια αρχαιολογικά ευρήματα σε έργα φ...

Διημερίδα στο Χορευτό Πηλίου για τον ναό του Αγίου Νικολάου ...

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη καταρρίπτει τη θεωρία ότι οι πυρα...