Αρχαιολόγοι εργάζονται στην είσοδο του σπηλαίου. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio di Salerno e Avellino] Στις 12 Φ...
![]() |
Αρχαιολόγοι εργάζονται στην είσοδο του σπηλαίου. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio di Salerno e Avellino] |
Στις 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφική εκστρατεία του 2025 στο σπήλαιο Pertosa-Auletta. Ο χώρος αυτός, με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, βρίσκεται στο Γεωπάρκο Cilento, Vallo di Diano και Alburni στην επαρχία του Σαλέρνο της Ιταλίας. Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, επικεντρώθηκε στην περιοχή της εισόδου του σπηλαίου, όπου μια ομάδα αρχαιολόγων πραγματοποίησε ανασκαφές κατά μήκος του υπόγειου ποταμού που διαρρέει το σπήλαιο.
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις αυτής της εκστρατείας ήταν ο εντοπισμός μιας λατρευτικής δομής της ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 1ου αιώνα π.Χ. Ο ιερός αυτός χώρος, που βρίσκεται κατά μήκος του υπόγειου υδατορεύματος, αποκάλυψε πολυάριθμα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα υποβληθούν σε εξειδικευμένες μελέτες τους επόμενους μήνες.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την υπόθεση ότι το σπήλαιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θρησκεία και τον πολιτισμό των αρχαίων πολιτισμών που κατοικούσαν στην περιοχή.
![]() |
Aγγείο της ελληνιστικής περιόδου (4ος-1ος αιώνας π.Χ.) που βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο. [Credit: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio di Salerno e Avellino] |
Ταυτόχρονα, οι αρχαιολόγοι συνέχισαν να μελετούν το πρωτοϊστορικό πασσαλόπηκτο χωριό που ανακαλύφθηκε πέρυσι, μια ξύλινη υπερυψωμένη κατασκευή που αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη μέσα σε υπόγειο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, αποκαλύφθηκαν νέες επεκτάσεις της πλατφόρμας, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη δομική πολυπλοκότητα από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως.
Συλλέχθηκαν δείγματα ξύλου για εργαστηριακή ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής χρονολόγησή τους και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επέτρεψαν τη διατήρησή τους κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα MIdA σε συνεργασία με την Soprintendenza Archeologia, Belle Arti e Paesaggio του Salerno και του Avellino. Επιπλέον, στο έργο συμμετείχαν το Κέντρο Σπηλαιολογικών-Αρχαιολογικών Ερευνών «Enzo dei Medici» και το Κεντρικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (ICA).
![]() |
Νυστέρι της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε στο σπήλαιο. [Credit: Fondazione Mida] |
Το τελευταίο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για τον καθορισμό μεθοδολογικών κατευθυντήριων γραμμών για τα υπόγεια περιβάλλοντα, υπέγραψε συμφωνία με το Ίδρυμα MIdA για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος που τυποποιεί τις διαδικασίες στην αρχαιολογική-σπηλαιολογική έρευνα.
Άλλοι βασικοί συντελεστές της έρευνας ήταν η εταιρεία Iren S.p.A. και οι δήμοι Pertosa και Auletta, οι οποίοι παρείχαν υλικοτεχνική και τεχνική υποστήριξη. Η συνεργασία αυτών των φορέων επέτρεψε μια αυστηρή και διεπιστημονική ανασκαφική εκστρατεία, της οποίας ο αντίκτυπος αναμένεται να υπερβεί τον ακαδημαϊκό τομέα και να συμβάλει στην εκτίμηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η επόμενη φάση των ανασκαφών έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2026, ταυτόχρονα με το προσωρινό κλείσιμο του σπηλαίου για λόγους βιολογικής προστασίας. Αυτή η αναστολή των τουριστικών δραστηριοτήτων επιτρέπει στις αρχαιολογικές έρευνες να προχωρήσουν χωρίς διακοπές, διευκολύνοντας την τεκμηρίωση και την ανάλυση των νέων ευρημάτων.
Πηγή: LBV Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια