Αποψη της αποκατεστημένης μονής της Παναγίας της Ωρας. Ηταν κατεστραμμένη σε ποσοστό 80%, σπαρμένη με πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, ενώ ...
![]() |
Αποψη της αποκατεστημένης μονής της Παναγίας της Ωρας. |
Ηταν κατεστραμμένη σε ποσοστό 80%, σπαρμένη με πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί, ενώ πολλοί από τους κατοίκους της είχαν καταφέρει στο μεταξύ να τραπούν σε φυγή. Μια έρημος με επικίνδυνα χαλάσματα ήταν η Μοσούλη, η ιστορική πόλη του Ιράκ, όταν ο ιρακινός στρατός την απελευθέρωσε το 2017, έπειτα από τρία χρόνια κατοχής από τους τζιχαντιστές του ISIS. Η ανοικοδόμησή της έμοιαζε με τρέλα, όμως, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή της, η UNESCO ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με τίτλο «Αναβιώνοντας το πνεύμα της Μοσούλης».
«Επτά χρόνια αργότερα, αφού κινητοποίησε πόρους άνω των 115 εκατ. δολαρίων, αφού καθάρισε και αποναρκοθέτησε την περιοχή, αλλά και έχοντας διεξαγάγει μια ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινότητα και εκπαιδεύσει πάνω από 2.800 Ιρακινούς σε τεχνικές συντήρησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η UNESCO ολοκληρώνει το έργο της και η Μοσούλη ανακτά βασικά στοιχεία της ταυτότητάς της», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αποκατεστημένη πλέον ιρακινή πόλη. Ο ύψους 45 μέτρων μιναρές Αλ Χάντμπα, τμήμα του μεγάλου τεμένους Αλ Νούρι, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και καταστράφηκε το 2017 από το ΙSIS, ορθώθηκε και πάλι στον ορίζοντα της πόλης. Οι καμπάνες της συριακής καθολικής εκκλησίας Αλ Ταχίρα και της δομινικανής μονής της Παναγίας της Ωρας, που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα, ακούστηκαν ξανά. Οπως ανέφερε ανακοίνωση της UNESCO, σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του ίδιου του τεμένους Αλ Νούρι, όπου είχε υψώσει τη σημαία του το Ισλαμικό Κράτος.
Συνολικά, 115 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης, ενώ απομακρύνθηκαν 12.000 τόνοι ερειπίων και συλλέχθηκαν περίπου 9.000 ιστορικά αντικείμενα, τα οποία επίσης αποκαταστάθηκαν. Δημιουργήθηκαν 7.700 θέσεις εργασίας, ενώ το όλο πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους εταίρους.
Πόλη ανέκαθεν ποικιλόμορφη, η Μοσούλη αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών επί 2.500 χρόνια, έχοντας φιλοξενήσει μουσουλμανικές, χριστιανικές, εβραϊκές, καθώς και διάφορες άλλες γλωσσικές κοινότητες. Η τεχνογνωσία που απέκτησε η UNESCO από την ανοικοδόμησή της, αξιοποιείται ήδη στον Λίβανο, στην Ουκρανία κ.α.
Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια