O σχεδιασμός της έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η παγίδα την οποία διαθέτει αυτή η αρχαία σφήκα σχεδιάστηκε για να μαλακώνει και όχ...
O σχεδιασμός της έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η παγίδα την οποία διαθέτει αυτή η αρχαία σφήκα σχεδιάστηκε για να μαλακώνει και όχι να συνθλίβει.
Μια αρχαία σφήκα μπορεί να έτρεχε ανάμεσα στους δεινόσαυρους, με σώμα σαν «μυγοπαγίδα της Αφροδίτης» για να αρπάζει και να αρπάζει τη λεία της, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η κοιλιά της παρασιτικής σφήκας διαθέτει ένα σύνολο από φτερωτά «κουπιά» επενδεδυμένα με λεπτές τρίχες, που μοιάζουν με «μια μικρή παγίδα προσαρτημένη στην άκρη της», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Lars Vilhelmsen από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας.
Η κοιλιά αυτής της αρχαίας σφήκας δεν μοιάζει με εκείνη κανενός γνωστού εντόμου.
Οι σφήκες πιθανότατα επέτρεπαν στον ξενιστή τους να συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ τρέφονταν από αυτόν.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 12 θηλυκές σφήκες που διατηρήθηκαν σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών από την περιοχή Kachin στη βόρεια Μιανμάρ.
Το άγνωστο είδος, το οποίο ονομάστηκε Sirenobethylus charybdis, είχε μια δομή παρόμοια με τη «βενουσιανή παγίδα» στην κοιλιά του, που πιθανόν να του επέτρεπε να παγιδεύει άλλα έντομα, ανέφεραν οι ερευνητές την Πέμπτη στο περιοδικό BMC Biology.
Η αρχαία σφήκα και η παγίδα της
«Όταν κοίταξα το πρώτο δείγμα, παρατήρησα αυτήν την επέκταση στην άκρη της κοιλιάς και σκέφτηκα ότι πρέπει να είναι μια φυσαλίδα αέρα. Συχνά βλέπουμε φυσαλίδες αέρα γύρω από δείγματα σε κεχριμπάρι», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Lars Vilhelmsen, ειδικός στις σφήκες και επιμελητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας στην Κοπεγχάγη.
«Αλλά μετά, κοίταξα και άλλα δείγματα και μετά μετά επέστρεψα στο πρώτο. Αυτό ήταν μέρος του ζώου».
Τα πτερύγια και οι τρίχες που μοιάζουν με δόντια της σφήκας μοιάζουν με τη δομή του σαρκοφάγου φυτού Venus flytrap, το οποίο κλείνει για να χωνέψει ανυποψίαστα έντομα.
Αλλά ο σχεδιασμός έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η παγίδα της σχεδιάστηκε για να μαλακώνει και όχι να συνθλίβει.
Η μορφολογία των σφηκών δείχνει ότι ήταν παρασιτοειδή, ή έντομα των οποίων οι προνύμφες ζουν ως παράσιτα μέσα στους ξενιστές τους πριν τελικά τους σκοτώσουν, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι σφήκες πιθανότατα επέτρεπαν στον ξενιστή τους να συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ τρέφονταν από αυτόν.
Η «περίτεχνη» συσκευή σύλληψης πιθανότατα επέτρεπε στο είδος να αρπάζει εξαιρετικά κινητά θηράματα, όπως φτερωτά ή πηδούντα έντομα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Wu, Q., Vilhelmsen, L., Li, X. et al. A cretaceous fly trap? remarkable abdominal modification in a fossil wasp. BMC Biol 23, 81 (2025). https://doi.org/10.1186/s12915-025-02190-2
Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ABC News, Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια